Jesienna sałatka warzywna

autumn salad 4Króliczka pobiła rekord i rozchorowała się po dwóch dniach bytności w szkole. Dzieci zupełnie inaczej przechodzą różne infekcje niż my dorośli, więc nie zdziwiłam się, że dziś po wczorajszej gorączące nie było już śladu. Apetyt również jej wrócił, ale jedynie na słodycze…

I – jak się okazało – na buraki… Zawędrowałam na piętro do jej sypialni z miską sałatki, żeby sama oceniła, czy coś z tego przełknie. Pokręciła noskiem: – Tylko buraczki, a tego i tego nie zjem. Nie na darmo w rodzinie wszyscy zgodnie twierdzili, że powinnam być przekupką na targu, bo nikt mnie nie przegada, a sprzedam nawet zdechłego kota. Przekonałam kapryśną pannę do zjedzenia również kalafiora i fasolki.

Szczerze mówiąc mam awersję na dźwięk słów „gotowane warzywa”. Przed oczami maluje mi się widok rozgotowanej marchewki z groszkiem lub potrawy z drobno pokrojonych warzyw korzeniowych wymieszanych z potężną ilością majonezu. W takich kombinacjach trudno rozpoznać, co się naprawdę spożywa. Warzywa mają tyle wspaniałych barw i tak przeróżne tekstury, że aż żal bierze, gdy widzi się na talerzu papkowatą breję burego koloru.

W każdym razie w naszej rodzinie poza Chomiczkiem wszyscy mamy zęby, które powinny gryźć, bo w tym celu nam wyrosły. Dentyści od dawna biją na alarm, by pozwalać dzieciom gryźć, a wtórują im logopedzi. Oczywiście gryźć jedzenie, nie kolegę z podwórka… Krótko gotowane warzywa to mój kulinarny przebój, chrupkie i cieszące oko intensywnymi barwami.

autumn salad 5autumn salad 6JESIENNA SAŁATKA WARZYWNA

  • 1 mały kalafior
  • 3 ugotowane buraczki
  • 160 g zielonej fasolki szparagowej
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Różyczki kalafiora odcinamy w taki sposób, by były kawałkami podobnej wielkości. Zagotowujemy wodę w rondelku, solimy i wkładamy różyczki kalafiora, gotujemy ok. 8 minut. Odsączamy i przekładamy do miski.

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki strączków. Blanszujemy w gotującej się wodzie. Odsączone dodajemy do kalafiora.

Ugotowane i obrane buraczki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do kalafiora i fasolki.

Sok z cytryny mieszamy dokładnie z oliwą, zalewamy dressingiem warzywa, przykrywamy. Przed podaniem pieprzymy i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z chrupiącym pieczywem.

(przepis: “Food&Wine” October 2014)

8 thoughts on “Jesienna sałatka warzywna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s