Sałatka z chorizo i kurczakiem

sałatka z chorizo 4Losy hiszpańskiej Armady A.D. 1588 zupełnie zdominowały rozmowy w naszej wsi – dzisiaj wydobyto ostatnią armatę z dna morskiego i szczęśliwie odtransportowano do Dublina do National Museum, gdzie wraz z innymi armatami z „La Juliany” będzie się tak długo moczyć, aż odda całą sól.

Wszyscy zgodnie powtarzają, że armaty powinny zostać wystawione tutaj, na północnym-zachodzie. Powrócił więc problem muzeum, bo Sligo jako bodajże jedyne hrabstwo w Irlandii nie ma swojego muzeum (nie licząc dwóch obskurnych salek obok biblioteki, w których bez składu i ładu przechowywane są różne pamiątki – od jakiś koronek, przez stare żelazka, aż po medal noblowski Yeatsa).

Oczywiście jest to żenujące i przykre, ale z drugiej strony daje szansę na stworzenie specjalnego miejsca dedykowanego wyłącznie Armadzie. Galeony zatonęły akurat przy naszej plaży, toteż lepszej lokalizacji w całym hrabstwie nikt wskazać nie potrafi. Trzymajcie kciuki, marzenia czasami stają się rzeczywistością.

Tymczasem na you tube’ie można obejrzeć dwa krótkie filmy opowiadające o znaleziskach. Pierwszy powstał z materiałów dostarczonych przez nurków, którzy uczestniczyli w wydobywaniu armat, zaś drugi stworzył Micheál Ó Domhnaill (omedia.ie), członek naszego stowarzyszenia (G.A.D.A.).

W kuchni również nie mogło zabraknąć hiszpańskich akcentów. Mocno paprykowa kiełbasa, czyli słynne chorizo trafiło do prostej, ale bardzo smacznej sałatki. Chociaż chorizo jest dość pikantną kiełbasą, moja Króliczka bardzo je lubi. Mąż (który niespodziewanie zjawił się w domu) oświadczył, że nie jest głodny, ale mimo to nie może poczekać, bo sałatka wygląda zbyt apetycznie, by nie zgrzeszyć łakomstwem. Jest naprawdę godna uwagi!

sałatka z chorizo 5SAŁATKA Z CHORIZO I KURCZAKIEM

  • 100 g chorizo
  • 2 piersi z kurczaka
  • 8 łyżek oliwy extra vergine
  • 60 g rukoli
  • 200 g mieszanej fasoli z puszki (u mnie cannellini, czerwona i ciecierzyca)
  • 25 słodkich pomidorków koktajlowych (u mnie irlandzkie piccolo)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Fasolę odsączamy i opłukujemy, przekładamy do szklanej miski. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, dokładamy do fasolki. Umyte pomidorki rozkrawamy na połówki (lub ćwiartki, jeśli są większe), dokładamy do fasolki. 4 łyżki oliwy mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i zalewamy fasolkę z pomidorami. Oprószamy pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.

Umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy w dość cienkie plastry, oprószamy solą. Chorizo kroimy w półcentymetrowe plasterki. Na patelni rozgrzewamy pozostałe 4 łyżki oliwy i obsmażamy kurczaka (ok. 5 minut), następnie dodajemy chorizo i smażymy jeszcze minutę na dużym ogniu.

Umytą rukolę dodajemy do miski z fasolką, mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierzchu układamy kurczaka i chorizo, oprószamy pieprzem i natychmiast podajemy.

(nieco zmodyfikowany przepis z „Taste Ireland” Summer 2014)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

10 thoughts on “Sałatka z chorizo i kurczakiem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s