Jabłka w cieście oraz o kolejnych armatach z wraków Armady

jabłka 5

Ocean na swym dnie skrywa więcej niespodzianek niż nam się wydaje. I nie są to jedynie glony, kamienie i piasek. Miesiąc temu udało się wydobyć z dna morza dwie armaty, które zatonęły wraz ze statkiem „La Juliana”, należącym do hiszpańskiej Armady. Armaty po 400 latach spędzonych w piasku w pobliżu naszej plaży wyglądają jakby zatonęły wczoraj. Kolejne zaś zostały wydobyte w minionym tygodniu, a także ku zaskoczeniu archeologów udało się znaleźć koło z wózka, na którym jedna z armat była umieszczona.

Każda z armat ma wyrytą datę powstania, jest zdobiona ornamentami (niektóre bardzo ciekawe) oraz postacią świętego, któremu została dedykowana (tak, tak – chrześcijaństwo było niegdyś doskonałą wymówką do prowadzenia wojen). Jedną z nich dodatkowo zdobią dwa uchwyty w kształcie delfinów.

Spośród wydobytych przedmiotów najbardziej zaintrygował mnie kocioł. Gdy tylko dotarła do mnie informacja o jakże rzadkim znalezisku, nabrałam ochoty, by go zobaczyć. Nasze Stowarzyszenie pełniło rolę gospodarzy i służyło wszelką pomocą pracownikom Underwater Archaelogy Unit z National Monuments Service. Dzięki temu mieliśmy możliwość towarzyszenia zespołowi na morzu oraz obejrzenia z bliska (podotykać też można było) wyciągnięte przedmioty. Nie wszędzie mogłam być, ale obejrzenia garnca nie mogłam przepuścić.

jabłka 4Kocioł z brązu zrobiony został przez znitowanie 4 obręczy, a służył głównie do podgrzewania smoły, której potrzebowano do reperacji statku. Connie Kelleher (UAU) podczas krótkiej lekcji historii opowiedziała, że tego rodzaju garnce używano również do gotowania, co było szybką drogą prowadzącą do zatrucia. Na dnie znalezionego u nas naczynia jeszcze zalega smolista substancja, wystarczyło potrzeć palcem, by poczuć charakterystyczny smrodek.

Zdjęcia armat możecie zobaczyć na fejsbukowym fanpejdżu naszego stowarzyszenia, zaś relację z ostatnich dni przedstawiono w głównym wydaniu wiadomości na kanale RTÉ. Konserwacja rzeczonych obiektów potrwa przynajmniej 2 lata – mamy nadzieję, że uda się sprowadzić je z powrotem i udostępnić publiczności.

Na blogu zrobiło się trochę ciszej, gdyż nie sposób oderwać się od ekscytujących wieści, które do tego trzeba było trzymać w sekrecie! Takie zabiegane dni zupełnie nie nadają się na kuchenne szaleństwa. Wtedy lepiej przygotować coś prostego i szybkiego. A że Króliczka uparła się, że nie będzie nic dzisiaj jadła, na stół musiało wjechać coś, co ten upór skutecznie złamie. Gdy usłyszała dobiegający z kuchni dźwięk miksera, zjawiła się natychmiast: – Ty robisz coś dobrego, prawda Mamo?!
jabłka 6JABŁKA W CIEŚCIE

  • 450 g jabłek
  • 250 g mąki
  • 250 ml wody mineralnej
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • olej do smażenia
  • cukier puder, miód, cynamon, syrop klonowy, jogurt, lody – do podania według uznania

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne (najlepiej przy użyciu wycinaka). Owoce obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka i wodę, mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Białka ubijamy mikserem, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, rozgrzewamy. Każdy plaster jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu. Podajemy z cukrem pudrem, miodem i cynamonem lub każdym innym dodatkiem według własnego uznania.

Z dziećmi i dla dzieci

13 thoughts on “Jabłka w cieście oraz o kolejnych armatach z wraków Armady

  1. Ciekawe, że ocean oddaje po latach to, co zabrał. Dobrze, że oddaje.
    Rozczuliło mnie stwierdzenie Króliczki “Ty robisz coś dobrego, prawda Mamo?!”. Po takich słowach ciepło sie robi na serduchu🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s