Spaghetti arrabbiata z kurczakiem z jednego garnka

arrabbiata 3Pogoda w Irlandii niesamowita – słońce, słońce i jeszcze raz słońce. Bez kapelusza słomkowego, bez kremu do opalania i bez zapasu wody nie da się wysiedzieć nawet na własnym podwórku. Nie mówiąc już o staniu nad rozgrzanym piecem…

Dania przygotowywane w ekspresowym tempie, wystarczająco pikantne, by pobudzić rozleniwiony żołądek, jednym słowem kuchnia z południa Europy – one najlepiej się sprawdzają w upalne lato.

Przełknęliście jakoś pomysł gotowania makaronu w zupie, ciekawa jestem, czy gotowanie makaronu w sosie przyjdzie Wam równie łatwo zaakceptować… Dzisiaj w menu sos arrabbiata z kurczakiem, czyli papryczkowo-pomidorowe szaleństwo z mnóstwem czosnku. Sos arrabbiata pochodzi z Lazio, a najczęściej podawany jest z makaronem penne (rurkami). Arrabbiata znaczy „zezłoszczony”, a nazwę tłumaczy się kolorem sosu (człowiek też czerwienieje ze złości) oraz ostrym smakiem potrawy. Składa się z pomidorów, ostrej papryki, czosnku, oliwy, gotową potrawę zaś posypuje się pecorino romano i ewentualnie pietruszką.

Kuchnia włoska poza Italią żyje własnym życiem, a jej ewolucja na pewno przyprawia o ból serca kulinarnych konserwatystów. Prawdziwie po włosku gotować można tylko we Włoszech, chociażby z powodu dostępności poszczególnych składników. Za to dzięki temu powstają oryginalne wariacje, które wprawdzie mogłyby zdumieć niejednego Włocha, ale trudno odmówić im uroku, a już z pewnością smaku! Spaghetti arrabbiata z kurczakiem wprawiło w osłupienie Mojego Męża, ale kiedy spróbował, nie potrafił się oprzeć dokładce. Kolejny raz jego marzenia o diecie poszły na wagary…

arrabbiata 4SPAGHETTI ARRABBIATA Z KURCZAKIEM Z JEDNEGO GARNKA

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 680 g passaty pomidorowej
  • 250 ml czerwonego wina
  • 400 ml wywaru z kurczaka
  • 250-300 g spaghetti
  • 3 łyżeczki włoskiej przyprawy do sosu arrabbiata (lub 2 papryczki chili, 1 łyżeczka oregano i szczypta suszonych płatków chili)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pecorino romano lub parmezan
  • świeża bazylia

Umyte i osuszone piersi z kurczka kroimy w kostkę („na jeden kęs”). Cebulę obieramy i kroimy drobno kroimy. Obieramy czosnek i rozgniatamy wszystkie ząbki. W sporym rondlu (przynajmniej 3-litrowym) rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka przez 5 minut. Dodajemy cebulę i gotujemy, aż zmięknie. Następnie wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku (i pokrojoną papryczkę chili, jeśli jej używamy), gotujemy przez minutę.

Wlewamy passatę, wino i wywar z kurczaka, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do arrabbiaty (lub oregano i suszonym chili), zagotowujemy. Dodajemy spaghetti (jeśli jest bardzo długie, możemy je złamać na pół), zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podajemy posypane świeżo startym serem i listkami bazylii.

(zmodyfikowana wersja przepisu z „Easy Food” June/July 2015)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s