Zupa z fasolką i szpinakiem oraz o gotowaniu makaronu w zupie

zupa z makaronem 4Dla wychowanej w polskiej tradycji kulinarnej osoby sprawa gotowania makaronu jest oczywista. Makaron gotujemy oddzielnie, przekładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą. Sprawa ta jest tak jasna, jak jasne jest słońce na niebie.

Wyobraźcie sobie szok kulinarno-kulturowy, gdy dowiedziałam się, co też można z nieszczęsnym makaronem zrobić w irlandzkiej restauracji. Moja pierwsza praca w gastronomii, pierwsze szlify, pierwsze zadanie… Nalewanie zupy. Bardzo ambitne… Dwie zupy do wyboru, każdą porcję odpowiednio przybrać, chleb, łyżka, serwetka… Czego można się tutaj nie wiedzieć. Zaczęło się już od łyżki. Irlandczycy zupę spożywają łyżką okrągłą, zaś owalną raczej preferują do deserów. Potem talerz.. Miska. W Irlandii zupę podaje się w miseczkach, przy czym osobne miseczki są do zupy, a osobne do płatków śniadaniowych.

Byłoby już z górki, gdyby nie cudaczne zupy, które dane mi było serwować. Zamówienie na zupę z makaronem. Zaglądam do kociołków – w jednym pomidorowa, w drugim rybna. W żadnej ani śladu makaronu. Głos rozsądku podpowiedział mi pomidorową. Trafiłam. Na wszelki wypadek zapytałam bardziej obytą koleżankę, Francuzkę, gdzie jest pasta (makaron). Może chodzi o pesto? Ona zaś westchnęła, że pewnie makaron został zmiksowany…

Rzeczywiście został zmiksowany razem z warzywami. Do dziś zastanawiam się, jaki był sens podawania w menu, co to był za makaron… Z czasem zaś miałam okazję nie raz zobaczyć makaron, o zgrozo, gotowany razem z zupą. W domu jednak tego obyczaju nie praktykowałam nigdy, aż do teraz, gdy moja Króliczka zabrała się za wybieranie przepisów (na podstawie zdjęć w książce kulinarnej). Uparła się na zupę z fasolką, szpinakiem i makaronem. Jak się domyślacie, makaron miał zostać wrzucony do zupy.

Makaronu nie gotuje się z zupą z powodu jego właściwości wchłaniania wody. Jeśli zostawimy zupę z makaronem do następnego dnia, makaron wchłonie niemal cały płyn i zupa przestanie być zupą. Jeśli gotujemy tylko taką ilość zupy, by starczyło na jeden obiad, można makaron do niej wrzucić pod sam koniec gotowania. Zazwyczaj do zup dajemy drobny makaron, który gotuje się ekspresowo, nie można więc go dodać na początku. Jednak to, że można tak gotować, nie znaczy, że jest to godne polecenia. Oczywiście można argumentować oszczędnością wody, mniejszą ilością garnków do mycia. Dla mnie taki sposób przygotowania zupy zawsze będzie nieco egzotyczny…

zupa z makaronem 3

ZUPA Z FASOLKĄ I SZPINAKIEM

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 gałązka selera
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 175 g makaronu, np. drobne muszelki
  • puszka fasolki cannellini (400 g)
  • 200 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • 40 g parmezanu, do podania

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umyty seler kroimy w plasterki. Obraną marchewkę kroimy w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, seler i marchew, gotujemy na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Wlewamy bulion warzywny oraz pomidory z puszki, dodajemy listki laurowe, zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Dorzucamy fasolkę, ponownie zagotowujemy, dodajemy makaron, gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając, by makaron nie przywarł do dna. Przyprawiamy do smaku, dodajemy szpinak (jeśli mamy spore liście szpinkaku, rozrywamy lub siekamy na kawałki). Gotujemy jeszcze 2 minuty, przelewamy zupę do misek, podajemy z drobno startym parmezanem.

(Przepis: 1001 One Pot, Casseroles, Soups & Stews)

11 thoughts on “Zupa z fasolką i szpinakiem oraz o gotowaniu makaronu w zupie

  1. Pysznie to wygląda; )
    Ja gotowałam kilka razy makaron w zupie i może całego płynu nie wchłaniał, ale znacznie powiększał swoje rozmiary😉
    A zmiksowanej z makaronem to jeszcze nie jadłam :p

    Liked by 1 person

  2. Kiedyś w czasie przemian ustrojowych pomidorowa w stołówkach szkolnych była podawana z gotowanym w niej makaronem a zdarzał się rarytas w postaci również w zupie gotowanego ryżu.

    Liked by 1 person

  3. Do wypróbowania przy najbliższej okazji, jako że wszystkie składniki są mi bliskie. Może ten makaron pęczniejący w zupie albo zmiksowany ma właśnie pełnić funkcję zagęszczacza? Żeby zupka była bardziej konkretna..? Hm. Co kraj.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s