Curry z kurczaka oraz o wydobyciu dwóch armat z wraków hiszpańskiej Armady

curry 3Szalony dzień – nawet bez wychodzenia z domu. Taki dzień, kiedy trzeba mieć cały czas rękę na pulsie. I uczucie ulgi, bo wreszcie można opowiedzieć o sekretnej akcji planowanej od wielu tygodni. Pamiętacie być może, że przy naszej plaży w 1588 roku zatonęły 3 statki hiszpańskiej Armady uciekające po przegranej bitwie morskiej z Anglikami. Pamiętacie też być może, że zimowe szotormy przywlokły na plażę sporo drewnianych elementów z tychże wraków. Pamiętacie również, że szykowano ekspedycję mającą na celu ocenienie stanu wraków. Dziasiaj przystąpiono do wydobycia dwóch armat należących do wyposażenia La Juliany. Prace wykonywano pod czujnym okiem samej minister sztuki, dziedzictwa narodowego i Gaeltacht, Heather Humphreys. I oczywiście w asyście kolegów z naszego stowarzyszenia (GADA). armataarmata 2Z racji pełnionej funkcji w stowarzyszeniu kicanie po plaży, tudzież zwracanie śniadania za burtę, mnie ominęło. Natomiast śledzenie na bieżąco pojawiających się w sieci treści (niektóre przygotowane zostały już wiele dni temu), udostępnianie co ciekawszych na naszych profilach w portalach społecznościowych, czyli odrabianie prasówki przykuło mnie do komputera na ponad pół dnia. Króliczka potraktowała to jako dobrą zabawę i dzielnie mi asystowała, wypatrując na zdjęciach moich kolegów z teamu. Jaka była rozczarowana, gdy w głównym wydaniu wiadomości nie pokazano naszego szefa! Musiałam zrobić sobie przerwę od armat, Armady i nurków, ale taki dzień nie jest dobry na eksperymenty w kuchni. Dlatego zrobiłam klasyczne wyspiarskie curry z kurczaka, którego przygotowanie ma te zalety, że jest szybkie i że nie ma w nim żadnych wymyślnych składników, które wymagałyby udania się na specjalne zakupy. Użyte produkty chyba zawsze mam w kuchennej szafce (i lodówce). Króliczka powiedziała, że to idealny dla niej obiad, że jutro chce to samo i że było przepyszne. Lepszej rekomendacji nie potrzeba. curry 4CURRY Z KURCZAKA

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 125 ml śmietany
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • biały ryż długoziarnisty

Cebulę obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Dodajemy drobno posiekany imbir i zmiażdżony ząbek czosnku. Smażymy, aż cebula się zezłoci, dodajemy curry, mieszamy. Umyte i osuszone piersi kurczaka kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli. Smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy śmietanę, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Przed podaniem doprawiamy pieprzem. Serwujemy z białym ryżem długoziarnistym i drobno posiekaną natką pietruszki.

5 thoughts on “Curry z kurczaka oraz o wydobyciu dwóch armat z wraków hiszpańskiej Armady

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s