Domowy cukier waniliowy

cukier waniliowy 6

Już jakiś czas temu zawrzało w sieci, że oszustwo wielkie się dokonało i cukier waniliowy stał się cukrem wanilinowym… Cóż, odkąd pamiętam zawsze w saszetkach sprzedawano cukier wanilinowy, czyli aromatyzowany syntetycznie. Cukier waniliowy również można było spotkać, często pod nazwą „cukier z prawdziwą wanilią”.

Podobnie jest z aromatami (olejkami) do ciast. Aromaty te zawierają syntetyczną kompozycję zapachową. Na sklepowej półce można znaleźć też ekstrakty z naturalnych składników, np. często występujący w moich przepisach ekstrakt waniliowy. Ma on ciemną barwę, a czasami występuje z ziarenkami wanilii. Jest on droższy od syntetycznego i nie ma tak intensywnego zapachu. Gdy zazwyczaj do ciast dodaje się zaledwie kilka kropel aromatu, ekstraktu wlewa się nawet łyżeczkę.

Jako dziecko uwielbiałam wspinać się do szafki z aromatami, odkręcać buteleczki i wąchać ich zawartość. Lubiłam też zapach cukru wanilinowego. Zapach lasek wanilii również, Mama gotowała z nimi mleko na domowy budyń.

Nigdy nie miałam złudzeń, że aromat unoszący się z szafki jest naturalny. Nie rozumiem też całej afery, bo na każdym opakowaniu zawsze jest podany skład. Cukier oraz etylowanilina. Cukier waniliowy, czyli ten z prawdziwą wanilią, przede wszystkim wyróżnia się obecnością czarnych kropeczek, czyli ziarenek wanilii. Cukier waniliowy z łatwością przygotować można w domu.

W Uniwersalnej książce kucharskiej Monatowej znajdziemy taki przepis:

Tłuczenie wanilji z cukrem. Wanilji nie należy suszyć w piecu bo traci zapach, lecz pokrajać w drobne kawałki, utłuc w moździerzu z cukrem, rozcierając dobrze tłuczkiem, a następnie przesiać przez sito.

Niezbyt precyzyjny opis jak na współczesne wymagania. Dlatego podaje go tylko jako ciekawostkę, zaś poniżej prosty sposób na przygotowanie domowego cukru waniliowego. Cukru waniliowego uźywać możemy praktycznie do wszystkiego – do słodzenia kompotu, kawy, do przygotowania budyniu, do bitej śmietany, do ciast (zastępując część cukru z przepisu właśnie naszym cukrem waniliowym). Przechowujemy go w szczelnie zamkniętym słoiku tyle czasu, ile zwykły cukier.

cukier waniliowy 5DOMOWY CUKIER WANILIOWY

  • 500 g miałkiego cukru
  • laska wanilii

Cukier wsypujemy do miski. Wanilię rozcinamy wzdłuż i zeskrobujemy końcem noża ziarenka, przekładając je do miski z cukrem. Torebkę (skórkę) wanilii kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do miski. Całość dokładnie mieszamy, rozcierając skupiska ziarenek z cukrem. Przesypujemy całość (łącznie z kawałkami skórki) do słoika, szczelnie zamykamy i odstawiamy w suche, ciemne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie.

Domowy Wyrób

7 thoughts on “Domowy cukier waniliowy

  1. U nas zazwyczaj kupowało się cukier wanilinowy, bo taki był w sklepie. Ale kilka miesięcy temu wyczaiłam na zakupach w Lidlu laski wanilii, pakowane w osobne podłużne pojemniczki, pakiet dwóch lasek to był koszt około czterech złotych. Szykowałam się kiedyś, żeby przez Allegro zamówić, ale małe ilości się nie opłacały, a ja nie miałam zamiaru przerabiać hurtowo. Ale jest różnica w cukrze waniliNowym ze sklepu, a tym przygotowanym w domu. Zdecydowanie polecam ten drugi!🙂

    Like

  2. Pingback: Kompot z wiśni i wakacyjna edycja “Maszketów” | U stóp Benbulbena

  3. Pingback: Sernik na zimno z rabarbarem | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s