Kotlety wieprzowe z jabłkiem i brokułami

kotlety 4Bardzo letnia wiosna się nam skończyła, a przyszła nam wiosna jesienno-zimowa. Lodowata wichura przygnała chmury pełne deszczu, gradu a nawet odrobiny śniegu… Mój Troskliwy Mąż wychodząc do pracy, poradził mi, żebym napaliła sobie w kozie.

Na zewnątrz nie jest jakoś wybitnie zimno, ale organizm tak się już przyzwyczaił do wygrzewania na słoneczku, że odczuwanie chłodu stało się po prostu przykre, a nawet bolesne. Z przykrością patrzyłam jak wiatr zrywa z drzew pierwsze listki, a na mojej wisience przed domem nie pozostał chyba ani jeden płatek…

W taki dzień szuka się ciepła za wszelką cenę. Napaliłam w piecu, poprasowałam trochę i ugotowałam pożywny obiad. Noc zamierzam spędzić tuląc się do termoforka. Podzielam wyspiarskie umiłowanie tego wynalazku. Przydaje się w „łagodnym” irlandzkim klimacie (szczególnie po porządnym wychłostaniu atlantyckimi wiatrami). Tak samo lubię solidną kuchnię, która jest właśnie odpowiedzią na ów nader delikatny klimat… Swoją drogą zastanawiam się, kto miał na tyle fantazji, by nazwać klimat panujący w Irlandii „łagodnym”…

kotlety 5

KOTLETY WIEPRZOWE Z JABŁKIEM I BROKUŁAMI

(zmodyfikowany przepis z „Easy Food”, April 2015)

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • ½ cebuli
  • 1 duże jabłko
  • 1 brokuł
  • 180 ml wytrawnego cydru
  • 80 ml śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 g masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłko kroimy w cienkie plasterki, brokuł dzielimy na różyczki.

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Umyte i osuszone kotlety oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obsmażamy z każdej strony przez 2-3 minuty, aż zbrązowieją. Kotlety przekładamy na talerz.

Na patelnię wkładamy masło, gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę, którą gotujemy przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodajemy różyczki brokułu oraz plasterki jabłka, gotujemy ok. 5 minut, aż zmiekną.

Wlewamy cydr i gotujemy przez 1-2 minuty, drewnianą łyżką zdrapując przywarte do dna patelni drobiny. Dodajemy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez minutę.

Wkładamy ponownie na patelnię kotlety, wlewamy sok, który wypłynął z mięsa. Gotujemy przez 6-7 minut, aż kotlety będą gotowe, a cydrowy sos sie zredukuje. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

9 thoughts on “Kotlety wieprzowe z jabłkiem i brokułami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s