Sos tatarski do jajek i wędlin

sos 1Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w kuchni przygotowania idą pełną parą. Łupiny cebuli są skrzętnie zbierane, zapasy przeliczone i wszelkie „braki” dopisane do listy sprawunków, menu się układa, rzeżucha kiełkuje…

Obowiązkowym punktem w wielkanocnym jadłospisie jest u nas domowy sos tatarski, którego smak tak dalece odbiega od smaku ze słoika, że można się by pokusić o stwierdzenie, iż są to zupełnie różne potrawy. Szczególnie wyspiarski sos tatarski z charakterystycznym octowym aromatem wydaje się być bardzo odległym od naszych wyobrażeń produktem. Wyspiarze używają sosu tatarskiego do… frytek. Rodzime garmażeryjne sosy również nie zachwycają smakiem i aromatem, a  do tego są bardzo rzadkie. Dlatego od wielu lat na wielkanocnym stole zawsze znajduje się domowy sos tatarski, który idealnie komponuje się zarówno z jajkami, jak i z wędlinami.

Bazą dla sosu tatarskiego jest majonez, w nim tkwi sekret udanego sosu. Może być to kupny majonez, ale musi być to najlepszy gatunek, gdyż tanie, wodniste niby-majonezy popsują nam cały wysiłek. Idealnie byłoby użyć domowego majonezu, ale dobry jakościowo sklepowy też się nada.

sos 2

SOS TATARSKI

  • 4 łyżki majonezu
  • 5 korniszonów
  • 8 marynowanych grzybków
  • łyżka tartego chrzanu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Grzybki i korniszony bardzo drobno kroimy, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chrzanem. Podajemy do jajek na twardo i wędlin.

Domowy Wyrób Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

9 thoughts on “Sos tatarski do jajek i wędlin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s