Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Pieczeń wołowa z warzywami

pieczeń wołowa 2

Zaczęła się wiosna – podobno, bo wczoraj padał śnieg – a wraz z nią ożywił się farmerski świat. W okolicznych wsiach odbywają się targi i pokazy bydła, w lokalnej gazecie roi się od reklam odżywek dla ciężarnych krów i sztucznego mleka dla odrzuconych przez matki jagniąt. Moja Króliczka robiła w szkole masło, a obecnie zbiera pestki z jabłek, które będą sadzić w ramach zajęć z ogrodnictwa.

Jednym słowem wiejskie życie nabiera rumieńców, słońce (jeśli się łaskawie pojawi) patrzy na nas z coraz wyższej półki, a barany radośnie pobekują za rzeką. Zakwitły już przebiśniegi, krokusy i pierwsze żonkile. Gawrony za płotem zabrały się dzisiaj za budowę gniazd, wrzeszcząc przy tym jak opętane. Mieszkają sobie w koronach drzew po prawej stronie, podczas gdy te po lewej zamieszkują kawki. Sroki, zięby, kosy, pliszki, sikorki, rudziki i oczywiście mewy są powszechnym widokiem z kuchennego okna. Cieszę się jednak, że jaskółki upatrzyły sobie osiedla za kościołem, a nie po naszej stronie rzeki. Jaskółki wróćą dopiero za miesiąc do swych gniazd, a co „szczęśliwsi” mieszkańcy mają ich 3-4 pod okapami…

W kuchni zajmuję się aktualnie produkcją smoothies, które uwielbia Króliczka i jej Tatuś. Eksperymentuję z różnymi owocami i jogurtami, a moja pięcioletnia z zapałem mi pomaga. Ostatnio napisała wypracowanie o serduszkowym makaronie z dynią piżmową, a następne chce poświęcić domowym koktajlom. Dla Was zaś popisowe danie Mojego Męża (które jednakże nie doczekało się uwiecznienia w szkolnym wypracowaniu). Doskonała irlandzka wołowina rozpływa się w ustach, a żona rozpływa się w zachwytach…

pieczeń wołowa 1

PIECZEŃ WOŁOWA Z WARZYWAMI

  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • oliwa
  • tymianek
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • skrobia kukurydziana
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 180 g pomidorków koktajlowych

Umyte i osuszone mięso solimy i pieprzymy, smarujemy oliwą, tymiankiem i majerankiem. Czosnek obieramy, ząbki kroimy wzdłuż. Mięso szpikujemy mięso czosnkiem i obwiązujemy bawełnianą nicią. Odstawiamy na 2 godziny.

Mięso oprószamy skrobią kukurydzianą i obsmażamy na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na godzinę.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Cukinię kroimy na centymetrowe kawałki, pomidorki przekrawamy na połówki. Warzywa dokładamy do mięsa, wstawiamy do piekarnika na kolejną godzinę. W czasie pieczenia możemy podlać mięso wodą, ale nie jest to konieczne.

6 thoughts on “Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Pieczeń wołowa z warzywami

Add yours

  1. Taki podobno trudny ten wyspiardki klimat, a wiosna już jest 🙂 U nas dopiero przebiśniegi kwitną, na pozostałe – czekamy …

    Like

    1. Mąż mojej koleżanki zamieścił przed chwilą zdjęcie na facebooku przedstawiające kopulujące żaby. Według jego relacji tłumy żabich par są pogrążone w miłosnych uściskach tuż za naszą wsią. Wichura, okropny deszcz i ograniczona widoczność wcale im nie przeszkadzają. Wiwat wiosna 😀

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑