Makaron z pieczoną dynią, parmezanem i rukolą

makaron z dynią 2

Najlepszy prezent walentynkowy? Zabrać żonę na zakupy do miasta. A w mieście walentynkowe szaleństwo. Chyba nigdy wcześniej nie widziałam w sobotni poranek tylu samochodów na parkingu przed Lidlem. W sklepie zaś nietypowe kolejki – zamiast zwyczajowego wysypu gospodyń domowych pchających wózki napchane do granic możliwości, kolejka panów dzierżących w dłoniach czekoladki, róże i ewentualnie produkty śniadaniowe.

Przekornie wybrałam sobie tulipany, a Króliczka ich kolor. Fiolet! Żadnych tuczących czekoladek, żadnych szklarniowych (tudzież zamorskich) truskawek, żadnych czerwono-różowych potraw. Dwa tygodnie temu przypadkiem natknęłam się na makaron w kształcie serduszek. Tylko dlatego nasz dzisiejszy lunch nabrał walentynkowego wymiaru. Ze słodyczą dyni i pikanterią rukoli. Przepis na doskonałe danie w środku tygodnia, proste, lecz niebanalne połączenie smaków i kolorów. Pomysł zaczerpnęłam z “Irish Country Magazine”, February/March 2015.

makaron z dynią 1

MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ, PARMEZANEM I RUKOLĄ

  • mała dynia piżmowa (600-700 g)
  • 200 ml crème fraîche
  • 75 g parmezanu
  • spora garść rukoli
  • 2 łyżki ziołowego oleju rzepakowego (lub oliwy)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • makaron*

* Z okazji Walentynek użyłam makaronu w kształcie serduszek, ale na codzień sprawdzą się wstążki lub inny rodzaj.

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do brytfanki, skrapiamy olejem, solimy, oprószamy pieprzem i dokładnie mieszamy, by dynia była równo obtoczona w oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

Duży rondel napełniamy wodą, solimy i stawiamy na kuchence. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (warto policzyć, ile minut potrzebujemy na ugotowanie makaronu, by był gotowy razem z sosem).

Dynię wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na patelnię, dodajemy śmietanę oraz starty parmezan, doprawiamy pieprzem, mieszamy i stawiamy na średnio nagrzanym palniku. Gotujemy, mieszając, przez 3-4 minuty, aż ser się rozpuści.

Odcedzamy makaron, łączymy z sosem dyniowym, na końcu dodajemy rukolę.

8 thoughts on “Makaron z pieczoną dynią, parmezanem i rukolą

  1. Pingback: Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Pieczeń wołowa z warzywami | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s