Borschtsch mit Weißkohl, czyli barszcz z kapustą

barszcz z kapustą 1

Gdybym nie wiedziała, że Mój Mąż jest stuprocentowym Ślązakiem, podejrzewałabym go o niemieckie pochodzenie. Z powodu kulinarnych upodobań… Dawno nie wychwalał tak żadnej z moich zup, jak ostatnią zupę z buraków i kapusty wzorowaną na niemieckich przepisach. Garnek wyczyścił do ostatniej łyżki, twierdząc, że zupa jest wprost genialna. Wcześniej tylko raz tak wzdychał na myśl o zupie… Wtedy była to berlińska kartoflanka!

Gdy się dokładnie przyjrzeć, to tradycyjna kuchnia śląska ma wiele wspólnego z kuchnią niemiecką. Wiele podobnych potraw znaleźć możemy też tuż za czeską granicą, na czeskim Śląsku. Jakby na to nie spojrzeć, geny Mojego Męża predysponują go do miłości do kapusty, golonki i piwa. Bez wnikania w paszport potrawy.

Barszcz z kapustą kojarzy się przede wszystkim z barszczem ukraińskim, który jest pełen warzyw, w tym fasoli i kartofli. Niemiecka zupa jest oczywiście mięsna – przygotowywana na wywarze wołowym z dodatkiem wędzonego boczku! Jestem niemal pewna, że właśnie to boczek tak ucieszył mojego mięsożercę, gdyż rzeczywiście częściej gotuję zupy warzywne. Barszcz z kapustą pokochała też Króliczka, która jest ogromną fanką red soup, czyli każdej zupy z buraków. Czerwony jest jej ulubionym kolorem. Zadowolić całą rodzinę czasem wcale nie jest takie łatwe, tym razem niemiecka zupa spełniła swoje zadanie na piątkę z plusem. Polecam!

barszcz z kapustą 2

BORSCHTSCH MIT WEIßKOHL

  • 750 ml wywaru wołowego
  • 250 g wędzonego boczku
  • 500 g buraków
  • 500 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 listki laurowe
  • szczypta cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • crème fraîche

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki. Cebulę i boczek podsmażamy na oliwie w sporym rondlu.

Buraki obieramy i kroimy w słupki. Buraki dorzucamy do rondla, dodajemy ocet winny, sól i cukier. Zalewamy filiżanką wywaru wołowego i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.

Kapustę myjemy i szatkujemy. Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy warzywa razem, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do buraków wraz z listkami laurowymi. Zalewamy pozostałym wywarem, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez 25 minut.

Przed podaniem sprawdzamy smak. Jeśli potrzebujemy mocniej zupę zakwasić, dodajmy soku z cytryny (nie octu!). Podajemy z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam crème fraîche).

Kuchnia Niemiecka

10 thoughts on “Borschtsch mit Weißkohl, czyli barszcz z kapustą

  1. Domyślam się, że na wywarze warzywnym i bez boczku straci sporo uroku.. szkoda, bo wygląda jak milion dolców. Pani kochana, no i strasznie, ale to strasznie nagle mi się zachciało barszczu ukraińskiego, nie masz tam gdzieś sympatycznego, nieprzesadnie wymagającego przepisiku..?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s