Irlandzki cynamonowo-cytrynowy chleb na sodzie

chleb cyt-cym 2

W tym roku Walentynki – to „głupie amerykańskie święto” – wypada w sobotę. Święto podobno głupie dlatego, że „kocha się cały rok, a nie jeden dzień”. Pewnie, że kocha się cały rok, ale czy codziennie okazuje się sobie miłość? Czy każdy dzień celebruje się pod znakiem Amora? W tym roku mamy sobotni Dzień Zakochanych, więc proponuję (nawet opornym) przełamać walentykowy schemat i zamiast zwyczajowej czerwonej róży, kolacji przy świecach i kina (a także zamiast „przecież my nigdy nie obchodzimy tego głupiego święta”) w miłosny nastrój dać się wprowadzić już od samego rana.

W zamierzchłych czasach pierwszego porywu uczuć Mój-Jeszcze-Nie-Mąż miał zwyczaj w sobotnie poranki (no dobra, wczesne przedpołudnia) wyruszać do piekarni po świeży chleb, po drodze zaopatrywał się w weekendowe wydania dzienników (te z kolorowymi dodatkami), byśmy mogli wspólnie skubać pachnące i jeszcze ciepłe pieczywo, krusząc niemiłosiernie w łóżku, śmiejąc się przy tym z kolejnego odcinka przygód Garfielda.

Wraz z dojrzałością uczuć w Moim-Już-Mężu dojrzała niechęć do okruchów w łóżku. Mnie ta przykra przypadłość nie dotknęła, więc nadal sobie kruszę, gdy Mąż nie widzi. Wspominam sobie wtedy beztroskie dni, gdy nic nie musiało być zrobione porządnie, rozsądnie i odpowiedzialnie, a w głowach radośnie szumiała nam młodość.

Na Walentynki proponuję słodkie śniadanie z deserowym, aromatycznym chlebem, który ma jeszcze tę zaletę, że jest banalnie prosty do zrobienia. Genialnie smakuje z prawdziwym masłem i leśnym miodem, a przy tym długo zachowuje świeżość i zapach.  A okruchy w pościeli? Cóż, raz w roku można przymknąć na nie oko…

chleb cyt-cym 1

IRLANDZKI CYNAMONOWO-CYTRYNOWY CHLEB NA SODZIE

(przepis z Odlums.ie)

  • 350 g wholemeal flour (mąki razowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 75 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżko oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Keksówkę natłuszczamy odrobiną oleju.

Mąkę, cynamon, sól i skórkę z cytryny wsypujemy razem do sporej miski. Przesiewamy sodę i dokładnie mieszamy.

Jogurt, cukier, olej, jajko i mleko mieszamy razem przy użyciu trzepaczki. Wlewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do przygotowanej keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut. Po wyjęciu odstawiamy, by pieczywo przestygło. Po wyjęciu z foremki odkładamy na kratkę do zupełnego wystudzenia.

6 thoughts on “Irlandzki cynamonowo-cytrynowy chleb na sodzie

  1. wlasnie w weekend wpadalam do centrum handlowego i oniemialam. Eason pelen tematyki walentynkowej a Dunnes patrykowej. I znow namawiaja z kazdej strony do wydawania pieniedzy, a dopiero co chwila jedynie po szalenstwach zakupow grudniowych..🙂 PS> Piekne wspomnienia…

    Like

  2. To nie co dzień okazuje się ukochanej osobie miłość ? ,to straszne !.Więc jestem staroświecka,bo ja okazuję .Wystarczy tak niewiele ,uśmiech ,muśnięcie dłoni ,ciepłe spojrzenie… Chleb cudny.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s