Gorko whiskey z zimowych „Maszketów”

whiskey 2

Na kolejny numer magazynu „Maszkety” nie trzeba było czekać zbyt długo. Poprzedni numer, specjalna edycja świąteczna, był tylko przerywnikiem, a dzisiaj zapraszam do lektury zimowego, jeszcze karnawałowego, ale już wypatrującego zbliżającego się postu, wydania.

W najnowszych „Maszketach” karnawał bije się z postem, a pogodzić próbuje ich tłusty czwartek. Znajdziecie więc ociekające tłuszczem i pełne cukru pączki z różnych stron świata, dla poprawy trawienia kilka lekkich drinków, zaś tradycyjny śląski postny obiad z wodzionką i rybnymi karminadlami skutecznie pomoże odzyskać sylwetkę po szampańskich szaleństwach.

W dziale dla jaroszy królują zaś pasty i pasztety, które polecam uwadze nie tylko wegetarianom, ale także przyszłym mamusiom – jako alternatywę dla niewskazanego w czasie ciąży pasztetu z wątróbki. Szarugę za oknem rozwieją czekoladowe słodkości, a jeśli one nie pomogą, to koniecznie trzeba spróbować zrobić samodzielnie musujące kule do kąpieli.

10926356_786586831395979_5601519286948378697_o

Zimowe wydanie magazynu poza stałymi punktami zawiera kilka niespodzianek. Oprócz naszych kulinarnych zdjęć są też piękne fotografie zimowych krajobrazów zrobione przez Jaśka Pizonia. Druga niespodzianka to przepis na irlandzką Hot Whiskey napisany po śląsku. Na potrzeby magazynu na śląski przełożyła recepturę tego klasycznego wyspiarskiego rogrzewacza Joanna Furgalińska, autorka ilustrowanych słowników, których kulinarne rozdziały są regularnie przedstawiane na łamach „Maszketów”. Trzecia niespodzianką zaś jest artykuł mojego autorstwa na temat sklepu i serwisu informacyjnego „Gryfnie”. Temat spadł na mnie w ostatniej chwili, toteż bardzo się ucieszyłam, gdy usłyszałam, że tekst się podoba.

whiskey 1

Gorko whiskey

  • 35 ml irlandzkij whiskey
  • 1 łeżyczka brunotnego cukru abo miodu
  • szajdka cytróny
  • 8-10 nelków
  • war

Szajdka citróny filujymy nelkami. Do szolki z rubym spodkiym sujymy cuker albo dowomy miód, wlywomy whiskey i miynszomy, aż sie wszyjsto do kupy rozpuści. Po łobróconyj łeżyczce wlewómy war, fyrlomy, wciepujymy citróna i zarozki dowómy do picia.

Hot whiskey

  • 35 ml irlandzkiej whiskey
  • łyżeczka brązowego cukru lub miodu
  • plasterek cytryny
  • 8-10 goździków
  • gorąca woda

Plasterek cytryny szpikujemy goździkami. Do szklanki z grubego szkła wsypujemy cukier (lub miód), zalewamy whiskey i mieszamy, aż się częściowo rozpuści. Ostrożnie, lejąc po odwróconej  łyżeczce, uzupełniamy szklankę gorącą wodą. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, wkładamy plasterek cytryny, podajemy od razu.

One thought on “Gorko whiskey z zimowych „Maszketów”

  1. Pingback: Irlandzki specyfik na przeziębienie: Honey Lemon Drink | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s