Ciasteczka migdałowe i powitanie Nowego Roku

ciasteczka migdałowe 1

Święta przebiegły bardzo leniwym galopem. W ciepłych kapciach, w puchatych skarpetach, z kubkiem gorącej, aromatycznej herbaty, z leniwym sięganiem po makowe babeczki szczęśliwie stojące tuż przy kanapie. Zapach choinki, wesołe trzaskanie drewna w kozie, dojadanie wigilijnych przysmaków, mili goście, radosne dziecko, drobne upominki… Szybko upłynął czas błogiego oddawania się świątecznym przyjemnościom, jednym okiem już wyglądam poniedziałku, gdy wszystko musi powrócić do codziennej rutyny.

Mam nadzieję, że Wasze święta były takie, jakie lubicie. Czy przy rodzinnym stole, czy na narciarskim stoku… Byle radosne i pełne ciepła. W Nowym Roku życzę wszystkim Czytelnikom optymizmu i zdrowia, wytrwałości w dążeniu do celu oraz wielu powodów do satysfakcji. Czas karnawału niech będzie roziskrzony, pełen wibrującej muzyki i obcasów zdartych w tańcu.

Mnie Nowy Rok powitał sytuacją trochę absurdalną, przy której turlałam się ze śmiechu. Słuchawki wetknięte w telefon nie chciały działać. Muzyka płynęła wciąż z głośnika, a Mój Drogi Mąż zbył mnie, proponując, bym sobie sama rozwiązała ten problem. Szukałam odpowiedzi na tę zgadkę na forach internetowych. Na jednym wyczytałam poradę, by nie wtykać szybko jacka, tylko pomału, nasłuchując delikatnego “pyk”. Prawie popłakałam się, czytając… Przed oczami stanął mi Tata regulujący wszelkie urządzenia energicznym stuknięciem w obudowę. Piękne lata 80. Natomiast rok 2015 wymaga powolnego wkładania wtyczki. Nie uwierzycie, ale rada okazała się lekarstwem na mój słuchawkowy kłopot. Zadziałały, gdy tylko z wyczuciem umieściłam wtyczkę w telefonie. Pamiętajcie! W tym roku wkładamy pomału…

ciasteczka migdałowe 2

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z KANDYZOWANĄ WISIENKĄ

(przepis z książki  1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats)

  • 200 g masła oraz odrobina do natłuszczenia blaszki
  • 90 g miałkiego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 280 g self-raising flour (mąki “samorosnącej”*)
  • 25 g mielonych migdałów
  • 125 g kandyzowanych wiśni

* przepis jak przygotować taką mąkę samodzielnie TUTAJ

1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Masłem natłuszczamy 2-3 blaszki do pieczenia.

2. Masło roztapiamy w dużym rondlu na małym ogniu. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy cukier i ekstrakt migdałowy, mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę oraz mielone migdały. Wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Z ciasta formujemy dłońmi niewielkie kulki (ok. 25). Umieszczamy na blaszce, zostawiając dużo miejsca między ciasteczkami. Delikatnie spłaszczamy każdą kulkę dłonią. Na wierzchu umieszczamy kandyzowaną wisienkę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Pieczemy ok. 10-15 minut, aż się zezłocą.

4. Po wyjęciu odstawiamy na 3 minuty, po czym przekładamy ciasteczka na kratkę, by wystygły zupełnie.

15 thoughts on “Ciasteczka migdałowe i powitanie Nowego Roku

Add yours

  1. Będę pamiętać o Twojej radzie 🙂
    Zresztą, wywodzi się ona ze starego “Spiesz się powoli” 🙂
    I niech nam rok mija powoli w zdrowiu i zadowoleniu 🙂

    Like

    1. Festina lente – tak to ładnie brzmi po łacinie.
      Przystopowałam pod koniec roku i nawet mi się spodobało. Kto wie, może wytrwam na zwolnionych obrotach chociaż do wakacji 😀
      Ładnie powiedziane “I niech nam rok mija powoli w zdrowiu i zadowoleniu”, dziękuję 🙂

      Liked by 1 person

  2. Na święta upiekłam tartę z ciasta kokosowo-orkiszowego (użyłam mąki orkiszowej i kokosowej 60:40). Bardzo fajnie wyszła, z małym “ale”. Dodałam o 2 szczypty soli za dużo 😉 Twoje ciasteczka mozna więc zrobić z mąki migdałowej, ciekawa jestem, jakby to wyszło.. ?

    Like

    1. Nie eksperymentowałam jeszcze z ciastem z samych orzechów, ale moja mama robi genialny tort orzechowy, w którym nie ma ani grama mąki, tylko zmielone orzechy. Takie przepisy powinnaś bez problemu znaleźć na blogach “bezglutenowych” 🙂

      Liked by 1 person

  3. ja też myślę, że w tym roku pomału należy delektować się każdym dniem 🙂 i pomału bez nerwów korzystać z coraz większej ilości coraz mniejszych urządzeń – i jak w to walnąć 😉

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑