Ciasteczka migdałowe i powitanie Nowego Roku

ciasteczka migdałowe 1

Święta przebiegły bardzo leniwym galopem. W ciepłych kapciach, w puchatych skarpetach, z kubkiem gorącej, aromatycznej herbaty, z leniwym sięganiem po makowe babeczki szczęśliwie stojące tuż przy kanapie. Zapach choinki, wesołe trzaskanie drewna w kozie, dojadanie wigilijnych przysmaków, mili goście, radosne dziecko, drobne upominki… Szybko upłynął czas błogiego oddawania się świątecznym przyjemnościom, jednym okiem już wyglądam poniedziałku, gdy wszystko musi powrócić do codziennej rutyny.

Mam nadzieję, że Wasze święta były takie, jakie lubicie. Czy przy rodzinnym stole, czy na narciarskim stoku… Byle radosne i pełne ciepła. W Nowym Roku życzę wszystkim Czytelnikom optymizmu i zdrowia, wytrwałości w dążeniu do celu oraz wielu powodów do satysfakcji. Czas karnawału niech będzie roziskrzony, pełen wibrującej muzyki i obcasów zdartych w tańcu.

Mnie Nowy Rok powitał sytuacją trochę absurdalną, przy której turlałam się ze śmiechu. Słuchawki wetknięte w telefon nie chciały działać. Muzyka płynęła wciąż z głośnika, a Mój Drogi Mąż zbył mnie, proponując, bym sobie sama rozwiązała ten problem. Szukałam odpowiedzi na tę zgadkę na forach internetowych. Na jednym wyczytałam poradę, by nie wtykać szybko jacka, tylko pomału, nasłuchując delikatnego “pyk”. Prawie popłakałam się, czytając… Przed oczami stanął mi Tata regulujący wszelkie urządzenia energicznym stuknięciem w obudowę. Piękne lata 80. Natomiast rok 2015 wymaga powolnego wkładania wtyczki. Nie uwierzycie, ale rada okazała się lekarstwem na mój słuchawkowy kłopot. Zadziałały, gdy tylko z wyczuciem umieściłam wtyczkę w telefonie. Pamiętajcie! W tym roku wkładamy pomału…

ciasteczka migdałowe 2

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z KANDYZOWANĄ WISIENKĄ

(przepis z książki  1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats)

  • 200 g masła oraz odrobina do natłuszczenia blaszki
  • 90 g miałkiego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 280 g self-raising flour (mąki “samorosnącej”*)
  • 25 g mielonych migdałów
  • 125 g kandyzowanych wiśni

* przepis jak przygotować taką mąkę samodzielnie TUTAJ

1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Masłem natłuszczamy 2-3 blaszki do pieczenia.

2. Masło roztapiamy w dużym rondlu na małym ogniu. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy cukier i ekstrakt migdałowy, mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę oraz mielone migdały. Wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Z ciasta formujemy dłońmi niewielkie kulki (ok. 25). Umieszczamy na blaszce, zostawiając dużo miejsca między ciasteczkami. Delikatnie spłaszczamy każdą kulkę dłonią. Na wierzchu umieszczamy kandyzowaną wisienkę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Pieczemy ok. 10-15 minut, aż się zezłocą.

4. Po wyjęciu odstawiamy na 3 minuty, po czym przekładamy ciasteczka na kratkę, by wystygły zupełnie.

15 thoughts on “Ciasteczka migdałowe i powitanie Nowego Roku

  1. Na święta upiekłam tartę z ciasta kokosowo-orkiszowego (użyłam mąki orkiszowej i kokosowej 60:40). Bardzo fajnie wyszła, z małym “ale”. Dodałam o 2 szczypty soli za dużo😉 Twoje ciasteczka mozna więc zrobić z mąki migdałowej, ciekawa jestem, jakby to wyszło.. ?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s