Kompot z suszonych owoców oraz świąteczne „Maszkety”

kompot 1

Świąteczny numer specjalny „Maszketów” ukazał się w sieci 1 grudnia, ale euforyczny nastrój świąteczny, któremu w tym roku się poddałam, oderwał mnie nieco od rzeczywistości. Wzruszam się, słuchając zimowych hitów, podjadam niemieckie pierniki, planuję świąteczne menu, na zmianę sprzątam i odpoczywam, a poza tym gotuję, fotografuję i … nie umieszczam na blogu.

10647175_379674198874305_6999600228900549169_n

Wracając do numeru specjalnego „Maszketów”… Zamieściłyśmy w nim przepisy na świąteczne potrawy ze Śląska. Zależało nam na pokazaniu typowych dla regionu potraw, bo są one po prostu odmienne od tych, które kojarzą się z kuchnią polską. Przede wszystkim na śląsku wigilia jest „na bogato”. W innych regionach kraju drogie bakalie trafiały tylko do deserów, zaś na Śląsku do niemal wszystkich potraw wigilijnych. Zwróćcie uwagę na takie potrawy jak garus, zupa migdałowa, siemieniotka czy chociażby kompot z suszonych owoców. Ten ostatni dzięki nieograniczaniu się jedynie do suszonych śliwek jest naprawdę smaczny i fanatastycznie uzupełnia pozostałe potrawy.

Choć do świąt jeszcze kawał czasu, już dziś podsuwam Wam przepis na prawdziwie wykwintny kompot z suszu. Suszone owoce można dobrać według uznania, garść rodzynków czy kilka suszonych fig dobrze się wpiszą w tę tęczę smaków. Tymczasem zapraszam do lektury naszego magazynu, gdzie jak zawsze wiele pięknych zdjęć, ciekawe przepisy i artykuły. Redakcja zaś pełną parą przygotowuje kolejny numer…

kompot 2

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW

  • 500 g mieszanki suszonych owoców (suszone śliwki bez pestek, suszone morele, suszone połówki gruszek, suszone połówki brzoskwiń, suszone plasterki jabłek)
  • 2 laski cynamonu
  • garść goździków
  • kilka plasterków cytryny
  • cukier (według uznania)

 

Owoce dokładnie myjemy w letniej wodzie, odsączamy i przebieramy. Zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na 24 h. Owoce wyjmujemy, a wodę, w której się moczyły, przelewamy do garnka. Dodajemy goździki, laski cynamonu oraz plasterki cytryny i gotujemy wywar. Wyjmujemy przyprawy, słodzimy według uznania, wkładamy ponownie owoce, gotujemy, aż zmiękną. Podajemy po schłodzeniu.

10 thoughts on “Kompot z suszonych owoców oraz świąteczne „Maszkety”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s