Grzyby z orzechami w rytmie tarantelli

grzyby z orzechami 2

Moje listopadowe, wietrzne, deszczowe wieczory wypełniają dźwięki tarantelli. Przenoszą mnie myślami na południe Włoch, do małych wiosek w Apulii, Kalabrii, Kampanii i na Sycylii. Ludowe pieśni oraz utwory wygrzebane z XVII-wiecznych manuskryptów z powodzeniem rozpowszechniła formacja L’Arpeggiata Christiny Pluhar. Płyta La Tarantella. Antidotum tarantulae ukazała się w 2002 roku, a w moje ręcę trafiła w trakcie seminarium magisterskiego jako lektura obowiązkowa. Została ze mną na zawsze, zajmując bardzo szczególne miejsce w mojej płytotece.

Płyta zdobyła wiele nagród i zyskała wielu słuchaczy wśród miłośników muzyki dawnej. Philippe Claudel stworzył piękny obraz filmowy Tous les Soleils, którego tło muzyczne zapełniły tarantelle L’Arpeggiaty. Na potrzeby filmu dwa utwory zostały ponownie nagrane z udziałem aktora Stefano Accorsiego, otwarzającego rolę Alessandro, włoskiego profesora muzyki barokowej na Uniwersytecie w Strasburgu, samotnego ojca poszukującego zagubionej radości życia.

W finałowej scenie główny bohater występuje w pięknym, starym kościółku, śpiewając miłosną pieśń Silenzio d’amuri:

T’amaju di quannu stavi dintr’a la naca,
T’addivaj ducizza a muddichi a muddichi
Silenziu d’amuri ca camini intr’a li vini
Nun è pussibili staccarimi di tia.
Nun chiangiti no albiri d’alivi
Amuri e beni vengunu di luntanu,
Dilizia amata mia, sciatu di l’alma mia,
Dammi lu cori ca ti dugnu la vita.
Vacanti senza culura tengu lu senzu
Quanno na mamma si scorda a so’ figliu,
Tannu mi scordu d’amari a tia
Ti vogliu bbene picciliddra mia.
Vulati acidduzzi iti ni ll’amata
Cantantici mentri nc’è morte e vita
Comu tuttu lu munnu esti la campagna,
Tu si a Riggina e ju ‘u Re di Spagna.

W rytmie słodkiej pieśni odchodzą duchy przeszłości, a radość wraca na twarz Alessandro.


W Milczeniu miłości (bo pod takim tytułem film był wyświetlany w Polsce przez stację HBO) za serce chwyta nie tylko muzyka, ale również niezwykle nastrojowe pejzaże starego Strasburga z jego średniowieczną zabudową, kanałami przeciętymi kamiennymi mostkami, urokliwymi bocznymi uliczkami. Bohaterowie spędzają sporo czasu w kuchni, celebrując posiłki i popijając alzackie wino. Spacerują po mieście, przyjaźnią się, wspierają i namiętnie (jak rasowi Włosi) kłócą. Koncert wieńczący opowieść przygarnia jednak ich wszystkich, zaś płynąca muzyka łagodzi obyczaje…

Pozostając we włoskich klimatach, prezentuję ciekawą potrawę, na którą pomysł znalazłam w książce Encykopledia kulinarna: Kuchnia włoska. Pieczarki duszone w białym winie z dodatkiem orzechów, sułtanek i sporej ilości zielonej pietruszki.

grzyby z orzechami

GRZYBY Z ORZECHAMI

  • 500 g pieczarek
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka sułtanek
  • 125 ml śmietany
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło

1. Jeśli mamy twarde rodzynki*, wkładamy je do goracej wody na 5 minut, by się namoczyły, następnie odsączamy i odciskamy.

2. Pieczarki oczyszczamy, kapelusze oddzielamy od trzonków. Trzonki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy pieczarki przez 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy i doprawiamy obficie pieprzem. Zalewamy winem i dusimy na wolnym ogniu przez 25 minut.

3. Dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz orzeszki pinii. Gotujemy przez 1 minut. Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok. 5 minut do zgęstnienia. Podajemy z ryżem.

* Kupuję sułtanki nie wymagające namaczania, ominęłam ten punkt przy przygotowaniu potrawy.

15 thoughts on “Grzyby z orzechami w rytmie tarantelli

  1. Bardzo lubię tarantelle ze ścieżki dźwiękowej “Ojca chrzestnego”🙂
    Bezustanne odtwarzanie “Tarantella Napoletana” podczas mycia okien, to już niemal rytuał😀
    A danie wyborne!

    Like

  2. Piękna muzyka, filmu nie oglądałam,ale nabrałam ochoty na obejrzenie.
    Danie wygląda intrygująco – nigdy jeszcze nie spotkałam się z zestawieniem pieczarek z orzechami i rodzynkami.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s