Bezglutenowy jabłkowy crumble z pomarańczową nutą oraz kilka słów o katowickiej tragedii

crumble jabłkowy 2

O tragedii, do jakiej doszło w Katowicach, wiecie zapewne z mediów. Nie będę powtarzać gazet. Nie mogę jednak przejść obojętnie wobec katastrofy, która wydarzyła się w moim rodzinnym mieście, zaledwie kilkadziesiąt metrów od mojej podstawówki, kilkadziesiąt metrów od mojego ulubionego klubu, niemal na wprost kościoła, w którym przystępowałam do pierwszej Komunii.

Sokolską wędrowałam ze szkoły do domu – drogą okrężną, bo chodziałam razem z koleżankami. W liceum miałyśmy właśnie przy Sokolskiej “tajemne miejsce”, w którym umawiałyśmy na konsumpcję musującego wina. Sokolska to też Filharmonia Śląska, do której za uszy ciągano nas w podstwówce na poranki z muzyką klasyczną i do której chodziło się na ekscentryczne randki w radosnych latach studenckich.

Apel o pomoc dla bliskich, którzy ucierpieli w wyniku wybuchu, zamiescił na facebooku Karol, starszy brat mojej bardzo bliskiej koleżanki jeszcze z przedszkola. Przytaczam w całości, przekażcie dalej.

W Irlandii często posługujemy się pojęciem comfort food. Określa się nim tradycyjne, proste, pożywne posiłki, które kojarzą się pozytywnie, nostalgicznie przenoszą do krainy dzieciństwa i przywołują dobre wspomnienia. Dania, których spożywanie jest w pewnym sensie terapeutyczne. Comfort food są powiązane z tradycją kulinarną, więc nie ma jednej listy dań. Jest to sprawa bardzo indywidualna, dlatego warto zgłębić siebie, by w chwilach przygnębienia móc w prosty sposób poprawić sobie samopoczucie.

crumble jabłkowy 1

Crumble to jeden z ulubionych deserów wyspiarzy. Jego największą zaletą jest łatwośc i szybkość w wykonaniu, a wariacja możliwych smaków pozawala na znalezienie właśnie tego jednego, najlepszego. Do niedawna jesiennym przebojem był crumble gruszkowy, ale w szranki śmiało staje jabłkowy!

crumble jabłkowy

CRUMBLE JABŁKOWY Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ I ORZECHAMI

(przepis z “Irish Country Magazine” October/November 2014 z moimi zmianami)

  • 200 g mąki z brązowego ryżu
  • 120 g schłodzonego masła (oraz odrobinę do wysmarowania formy)
  • 100 g miałkiego cukru
  • 75 g orzechów laskowych
  • 25 g orzechów włoskich
  • 8 sporych jabłek
  • 50 g miałkiego brązowego cukru trzcinowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 4 łyżki wody
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

1. Orzechy grubo siekamy, jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w sporą kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

2. Mąkę ryżową, masło i cukier wkładamy do miski malaksera, mieszamy, a gdy masło połączy sie z mąką i cukrem, dosypujemy orzechy i odstawiamy.

3. Jabłka, brązowy cukier i skórkę z pomarańczy wkładamy do sporego rondla, wlewamy wodę i podgrzewamy. Dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy ok. 6 minut, aż jabłka zmiękną.

4. Smarujemy średniej wielkości formę ceramiczną (lub 6-8 małych foremek) masłem, układamy na dnie jabłka, przykrywamy kruszonką i zapiekamy ok. 20 minut, aż crumble zbrązowieje.

10 thoughts on “Bezglutenowy jabłkowy crumble z pomarańczową nutą oraz kilka słów o katowickiej tragedii

  1. Zastanawiam się, jakimi ścieżkami podąża nasze życie, dlaczego dokonujemy takich, a nie innych wyborów..? I najgorsze słowo, jakie często po latach pada to “gdyby”.. Potworna tragedia..

    Deser pyszny na sam wizus:))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s