Kolejny arcyszybki i arcyłatwy irlandzki chlebek sodowy. Dodatek Guinnessa nadaje pieczywu charakterystycznego zapachu, a melasa zapewnia równie charakterystyczny smak. Tego chleba nie da pomylić się z żadnym innym. Wyborny z masłem i domowym dżemem, doskonały również jako dodatek do serów. Dzięki dużej ilości orzechów jest także bardzo wykwintnym towarzyszem sałatek czy zup typu krem.
Chleb na Guinnessie to klasyczny przepis kuchni irlandzkiej, a prezentowany przepis pochodzi z broszury producenta irlandzkiej mąki Odlums. Mnie tradycyjne irlandzkie pieczywo podbiło zupełnie. Nie ukrywam, że prostota i oczywistość, które są flagowymi cechami wyspiarskiego myślenia o pieczeniu chleba, przemawiają do mojej koncepcji gotowania. Chleb powinien być czymś, co każda pani domu potrafi zrobić, a nie wyrafinowym produktem wymagającym wtajemniczenia i lat praktyki.
Kiedyś na Śląsku gospodynie wyrabiały ciasto na chleb, które tylko zanosiło się do piekarza do upieczenia. Wynikało to zapewne ze skrzętności i gospodarności, gdyż w ten sposób nie marnowano cennego opału, a można było cieszyć się świeżym chlebem częściej niż raz w tygodniu (jak to było w zwyczaju w innych częściach kraju), a także było się pewnym jakości użytych składników. Irlandki przez stulecia gotowały na otwartym ogniu, a piekły w specjalnym naczyniu, na wierzchu którego układały żar. Buzujący ogień w kominku jest do dziś symbolem irlandzkiego domu, dosłownie oddającym ideę ciepła rodzinnego ogniska. Chleb jednak równie dobrze udaje w piekarniku elektrycznym…
GUINNESS SODA BREAD
- 450 g mąki coarse wholemeal (mąka pszenna z pełnego przemiału)
- 2 kopiaste łyżki sody
- 25 g pinhead porridge oats (ziarna owsa, które zostały tylko posiekane na drobne kawałki)
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g margaryny
- 1 łyżka treacle (melasa trzcinowa)
- 400 ml Guinnessa
1. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Keksówkę pokrywamy cienką warstwą tłuszczu (margaryną lub olejem).
2. Margarynę oraz treacle podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, aż margaryna się roztopi.
3. W międzyczasie mąkę, ziarna owsa, cukier i posiekane orzechy wsypujemy do sporej miski. Dodajemy przesianą sodę i dokładnie mieszamy.
4. Gdy margaryna się rozpuści, dodajemy piwo i dokładnie mieszamy. Wlewamy zawartość rondla do miski z mąką, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż chleb wyrośnie. Po upieczeniu powinien wydawać głuchy odgłos, gdy uderzymy w jego spód.
5. Chleb zawijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroić dopiero na następny dzień.
Ciekawy przepis, pierwszy raz widzę piwo w roli składnika ciasta na chleb …
LikeLike
Guinness jest tradycyjnym składnikiem diety (sic) Irlandczyków. Można dodać do wszystkiego 😉
LikeLike
Ale kusisz tym chlebem. Mój Wa uwielbia Guinnessa. Jak mu zaserwuję tak chleb to oszaleje z radości 🙂
LikeLike
Mam nadzieję, że nie uzna tego za marnotrawstwo 😉
LikeLike
Taki chleb musi pachnieć fenomenalnie 🙂
LikeLike
Pachnie cudnie 🙂
LikeLike
Nie jestem usatysfakcjonowana jednym zdjęciem ,chleb …jak chleb ,chcę to cudo zobaczyć w środku!.Żądam 🙂
LikeLike
Haha, zdjęcie było tylko wierzchu, bo chleb musiał poleżeć do następnego dnia… Zdjęcie nr 2 dodane 😉
LikeLike
Dziękuje Dagi .
LikeLiked by 1 person
Cudo ,cudowwny w środku ,takiego widoku było mi trzeba.
LikeLiked by 1 person