Guinness Soda Bread

guinness brown bread 1Kolejny arcyszybki i arcyłatwy irlandzki chlebek sodowy. Dodatek Guinnessa nadaje pieczywu charakterystycznego zapachu, a melasa zapewnia równie charakterystyczny smak. Tego chleba nie da pomylić się z żadnym innym. Wyborny z masłem i domowym dżemem, doskonały również jako dodatek do serów. Dzięki dużej ilości orzechów jest także bardzo wykwintnym towarzyszem sałatek czy zup typu krem.

Chleb na Guinnessie to klasyczny przepis kuchni irlandzkiej, a prezentowany przepis pochodzi z broszury producenta irlandzkiej mąki Odlums. Mnie tradycyjne irlandzkie pieczywo podbiło zupełnie. Nie ukrywam, że prostota i oczywistość, które są flagowymi cechami wyspiarskiego myślenia o pieczeniu chleba, przemawiają do mojej koncepcji gotowania. Chleb powinien być czymś, co każda pani domu potrafi zrobić, a nie wyrafinowym produktem wymagającym wtajemniczenia i lat praktyki.

Kiedyś na Śląsku gospodynie wyrabiały ciasto na chleb, które tylko zanosiło się do piekarza do upieczenia. Wynikało to zapewne ze skrzętności i gospodarności, gdyż w ten sposób nie marnowano cennego opału, a można było cieszyć się świeżym chlebem częściej niż raz w tygodniu (jak to było w zwyczaju w innych częściach kraju), a także było się pewnym jakości użytych składników. Irlandki przez stulecia gotowały na otwartym ogniu, a piekły w specjalnym naczyniu, na wierzchu którego układały żar. Buzujący ogień w kominku jest do dziś symbolem irlandzkiego domu, dosłownie oddającym ideę ciepła rodzinnego ogniska. Chleb jednak równie dobrze udaje w piekarniku elektrycznym…

guinness brown bread 2GUINNESS SODA BREAD

  • 450 g mąki coarse wholemeal (mąka pszenna grubo mielona)
  • 2 kopiaste łyżki sody
  • 25 g pinhead porridge oats (ziarna owsa, które zostały tylko posiekane na drobne kawałki)
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżka treacle (melasa trzcinowa)
  • 400 ml Guinnessa

1. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Keksówkę pokrywamy cienką warstwą tłuszczu (margaryną lub olejem).

2. Margarynę oraz treacle podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, aż margaryna się roztopi.

3. W międzyczasie mąkę, ziarna owsa, cukier i posiekane orzechy wsypujemy do sporej miski. Dodajemy przesianą sodę i dokładnie mieszamy.

4. Gdy margaryna się rozpuści, dodajemy piwo i dokładnie mieszamy. Wlewamy zawartość rondla do miski z mąką, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż chleb wyrośnie. Po upieczeniu powinien wydawać głuchy odgłos, gdy uderzymy w jego spód.

5. Chleb zawijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroić dopiero na następny dzień.

 

Tydzień z piwem w tle v. II Tydzień z piwem w tle

10 thoughts on “Guinness Soda Bread

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s