Jagnięcina po toskańsku z oliwkami i tymiankiem

jagniecina po toskansku 2

1 września już za nami. Króliczka z radością wędruje rano do szkoły. Jej Matka odprowadza ją z jeszcze większą radością. Przed szkołą spotkam inne matki, z radosnym błyskim w oku żegnające swoich miluśniskich. Gdy dzieci gnają do szkoły, mateczki pogrążają się w ploteczkowym rozświergotaniu.

W parku czerwienią się już od dawna jarzębiny, wiatr zaczyna strącać pierwsze liście z drzew, krzaki dzikich jeżyn uginają się pod ciężarem owoców. Słońce, jeszcze gorące, już coraz niżej nad horyzontem. Cienie się wydłużają, dni są coraz krótsze. Ostatnie pocałunki lata iskrzą się na pomarszczonej tafli oceanu.

116115Również w kuchni zmieniają się barwy i smaki. Lekkie posiłki stopniowo są zastępowane przez solidniejsze, rozgrzewające dania. Jedzenie, które trafia na talerze, ma przywrócić dobry humor, rozgrzać zmarznięte dłonie i stopy, przywołać wspomnienia gorącego lata.

Rozpoczęcie roku szkolnego przywitaliśmy jagnięciną z oliwkami i tymiankiem po toskańsku. Jagnięcina trafiła do mojego jadłospisu dopiero po przeprowadzce do Irlandii. Z oporem, bo darzę ogromnym sentymentem wełniane kulki pobekujące za płotem… Przekonały mnie wartości zdrowotne i smak, który w moim odczuciu jest atrakcyjny i trafia w mój gust.

jagniecina po toskansku 1

JAGNIĘCINA PO TOSKAŃSKU Z OLIWKAMI I TYMIANKIEM

(zmodyfikowany przepis z magazynu “Food&Wine”, September 2014)

  • 500 g jagnięciny, pokrojonej w kostkę 3-4 cm (u mnie udziec, ale łopatka też się nada)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 150 ml Chianti (ewentualnie innego włoskiego wina czerwonego)*
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 100 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • ½ łyżeczki suszonych plasterków chili
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

*użyłam białego, bo miałam akurat otwartą butelkę, ale czerwone lepiej pasuje do jagnięciny, która dodatkowo dzięki niemu nabiera ciemnego koloru podczas duszenia.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, tak samo siekamy czosnek, marchewkę i seler. Łyżkę oliwę rozgrzewamy na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Na gorącej oliwie smażymy partiami jagniecinę, aż zbrązowieje z kazdej strony. Przekładamy jagnięcinę na talerz, a do garnka wlewamy drugą łyżkę oliwy, rozgrzewamy i dodajemy posiekane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy, mieszamy i gotujemy, aż zmiękną (ok. 5 minut).

Wlewamy wino i zagotowujemy. Energicznie scieramy drewnianą szpatułą przywarty do dna garnka skarmelizowany sok z mięsa, a nastepnie pozwalamy gotować się winy ok. 2 minut, by odparował alkohol.

Dodajemy pomidory, zmniejszamy temperature, by płyn ledwo się gotował. Wkładamy obsmażoną jagnięcinę z powrotem do garnka i przyprawiamy tymiankiem i chili. Gdy się zgotuje, zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1 ½ – 2 h.

Oliwki dodajemy na 5 minut przed końcem gotowania, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem.

8 thoughts on “Jagnięcina po toskańsku z oliwkami i tymiankiem

  1. Kocham polską jesień za bogactwo barw i idealną dla mnie pogodę .U mnie niestety jesień przechodzi niezauważalnie ,40 stopni i kilka listków spadło z drzew ,róże kwitną prawie cały rok ,jakoś tak niejesiennie .Może coś upiekę na poprawę nastroju?Apetyczne danie.

    Like

    • Też tęsknię za polską jesienią, szczególnią za tą z naszych śląskich Beskidów, gdzie o świcie roznosi się zapach butwiejących liści, a po południu zbocza płoną barwami żółci i czerwieni. Za zapacham suszących się grzybów, za ostatnimi ogniskami, za babim latem unoszącym się w powietrzu…
      Upiecz coś koniecznie, bo smutno się robi z tej tęsknoty…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s