Tuńczykowe muffiny z oliwkami

muffiny tunczykowe 3Nie interesuję się ekologią w stopniu, który zadowoliłby Moją Siostrzyczkę. Segreguję śmieci, nie palę plastikiem w kominku, ale zdecydowanie za dużo produkuję odpadów. Choć walczę z woreczkową manią Mojego Męża, a papierowe torby zastępują Króliczce blok rysunkowy, to wiem, że jeszcze długa droga przede mną do stania się osobą w pełni uświadomioną ekologicznie. Nie piszę “przekonaną”, bo nikt mnie nie przekona do praw obywatelskich ślimaków buszujących w moich doniczkach.

Jednak nie trzeba być ekologicznym orłem, by zwrócić uwagę na oznakowania puszek z tuńczykiem. “Dolphin friendly” (przyjazne delfinom), “responsibly fished” (odpowiedzialnie złowione) czy “pole and line caught” (połów na wędkę) – takie napisy widnieją na niektórych opakowaniach. Oznaczają one, że podczas połowu tuńczyka złowiono tylko tuńczyka, i tylko w potrzebnych ilościach, zaś nie zabito przy okazji żywiących się nimi delfinów oraz innych morskich stworzeń, które pływały w pobliżu ławicy. Żeby złowić tylko to, co się potrzebuje, trzeba zrobić to ręcznie, czyli łowić wędką. Do tego namawiają ekolodzy, a o wymiernych korzyściach takiego sposobu łowienia tuńczyka można przeczytać na stronie organizacji Greenpeace.

Poprzednio tuńczyk trafił do sałatki, a dzisiaj upiekłam rybne muffiny z oliwkami. Króliczka cieszyła się ogromnie, że będą babeczki, ale niedowierzała, że tuńczykowe. Dopóki nie wgryzła swych małych ząbków w pierwszą sztukę, uparcie twierdziła, że babeczki mogą tylko słodkie.

– Smakował ci muffinek – zapytałam, gdy Króliczka spałaszowała pierwszą babeczkę.
– Nie.
– Zjadłaś całego, chociaż był niedobry?
– Był dobry, ale nie smakował mi, bo nie był słodki.

muffiny tunczykowe 2muffiny tunczykowe 1

TUŃCZYKOWE MUFFINY Z OLIWKAMI

(przepis według 1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats)

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 90 g czarnych oliwek (wydrylowanych)
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie lub w oleju (200 g każda)
  • odrobina oleju do wysmarowania formy

1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę na 12 muffinów smarujemy lekko olejem. Odkładamy 12 oliwek do dekoracji, resztę zaś grubo siekamy. Odsączamy tuńczyka z zalewy i nieco rozdrabniamy.

2. Mąkę przesiewamy wraz z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dorzucamy posiekane oliwki i mieszamy.

3. Jajka rozbijamy do sporego dzbanka. Do rozbełtanych jajek dolewamy olej i maślankę, mieszamy razem. W mące robimy dołek, wlewamy do niego zawartość dzbanka i dodajemy tuńczyka. Wszystko razem mieszamy, ale niezbyt dokładnie.

4. Ciasto przekładamy do formy na muffin. Na wierzchu każdej porcji układamy oliwkę, lekko dociskając. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu formę odstawiamy na 5 minut, nim wyjmiemy muffiny z dołków.

22 thoughts on “Tuńczykowe muffiny z oliwkami

  1. wiesz, ja wiem że się skuszę i spróbuję te muffiny. Bo tak sobie myślę, że jak np idę w góry i biorę ze sobą kanapki na taką wyprawę to to trochę nudne jest czasem. A takie mufinki mogłyby zastąpić kanapki. Miałaś jeszcze jakieś podobne przepisy czegoś co może zastąpić kanapki na wędrówce / pikniku?

    Like

  2. Pierwsze widzę! Rybne ciacho! Brzmi interesująco🙂
    Podziwiam Twoje dyplomatyczne i uprzejme dziecko, ale wierz mi nawet najmilsze nie zje, jeśli coś jest niedobre, najwyraźniej Twoje muffinki są smaczne!
    A propo’s ekologicznego łowienia, mój mąż wytrwale odmawia łososi norweskich, mimo, że uwielbia. Odmawia, bo są one uprawiane w szkodliwy dla środowiska sposób. Ale ekologia to potężna rzecz, nie nadążysz i na pewno będzie coś, co zrobisz wbrew interesom Matki Ziemi, nie przejmuj się aż nadto.
    PS. Wiesz, spróbowałabym Twojego tuńczykowego muffinka.

    Like

    • Zdaję sobie sprawę, że bardzo trudno być żyć naprawdę w przyjaźnie za środowiskiem. Poznałam kiedyś pewnego pana, który ma żonę ekolożkę i dzięki niej spędza godziny na odrywaniu paska z klejem od kopert, by prawidłowo je zutylizować.
      Szkoda, że producenci nie wychodzą naprzeciw i nie starają się produkować opakowań, dla których łatwo znaleźć odpowiedni pojemnik na śmieci. Jest tyle rodzajów tworzyw sztucznych, że nigdy nie wiem, czy butelka nadaje się do recyclingu, czy nie?!

      Like

  3. Też wojuję z workami i taszczę wszystko luzem w koszyku. Szlag mnie trafiał od ilości plastiku które Boski potrafił przynieść do domu z każdych zakupów. Teraz już jest o wiele lepiej, chociaż nadal zdarza się, że jak nie patrzę, to mi upchnie tę 1 marchewkę w worek. Siła przyzwyczajenia jak przypuszczam. Co do mufin to mam podobnie jak Króliczka, ale postanowiłam otworzyć umysł i spróbować. Zastanawiam się tylko, czy np. wędzony łosoś by się nadał, bo nieszczególnie przepadam za tuńczykiem..?

    Like

  4. Myślę, że to wynika z tęsknoty za domem. Taki polski sklep to kawałek Polski; więc chodzą jak często mogą. Może im to pomaga jakoś, nie wiem. Ja chodzę bardzo rzadko, nie mam zupełnie potrzeby. A w Sligo jest jakiś?

    Like

    • W Sligo są 3 polskie sklepy, w tym jeden wędliniarski, którego fanami są: Mój Mięsożerca oraz niemieccy turyści.
      W polskim sklepie kupuje tylko to, czego nie ma w irlandzkim, np. herbaty ziołowe i niektóre przyprawy, świeże drożdże i piwo Karmi. I oczywiście majonez, bo irlandzki bardzo czuć octem. Bez sentymentu. Irlandzkie mleko jest lepsze, bo nie jest UHT, a warzywa z lokalnej farmy przyjeżdżają do sklepu w kilka godzin po zerwaniu ich z pola, więc po co zawracać sobie głowę sałatą z Polski?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s