Przedwczoraj gazety i portale informacyjne przekazały smutną wiadomość o odejściu Małgorzaty Braunek.
Dla starszego pokolenia pozostanie na zawsze dumną Oleńką, której niezłomna postawa moralna odmieniła serce szalonego Kmicica. Młodsze pokolenie zapamięta ją pewnie jako ciepłą i czułą Barbarę z Rozlewiska. W mojej pamięci pozostanie na pewno rola Julii Dowgiałło w filmie mojego ulubionego polskiego reżysera Janusza Majewskiego. Ktoś pamięta film Lokis. Rękopis profesora Wittembacha?
Nie tylko ja zapamiętałam tę rolę… Gdy dwa dni temu szukałam fragmentu z tego filmu na you-tube’owym profilu Studia Filmowego Tor, scena ta była zatytuowana “Profesora interesują prymitywy… Musi się Pan poświęcić dla nauki”. Gdy dziś kliknęłam w zapisany wcześniej link, zauważyłam zmianę tytułu na “Małgorzata Braunek nie żyje”… Cały film możecie obejrzeć również na you tube’ie, został udostępniony przez wspomniane studio.
Kiedy kilka czy kilkanaście miesięcy temu studia “Tor” i “Kadr” ogłosiły, że będą udostępniać w serwisie you tube swoje produkcje, wielu internautów śmiało się z tego pomysłu, twierdząc, że filmy te dostępne są od dawna. Uznałam jednak, że pomysł jest świetny, a możliwość obejrzenia starych filmów zrekonstruowanych cyfrowo wydała mi się atrakcyjna. Haczyk jest taki, że aby studio mogło zarobić cokolwiek na projekcjach, musiało zgodzić się na reklamy. Reklamy można wyłączyć po 5 sekundach, więc z mojego punktu widzenia są mniej uciążliwe niż kilkuminutowe bloki reklamowe w trakcie filmów telewizyjnych. Do tego oglądam, kiedy chcę i czuję się komfortowo, bo robię to uczciwie.
Kulinarnie zaś chcę pokazać moje ostatnie odkrycie. Wytrawna tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi. Poezja, czysta sztuka… Oryginalny przepis był na dużą tartę, znalazłam go w książce Modern Irish Food Kevina Dundona. Zmieniłam proporcje i zrobiłam 4 miniaturowe tarty. Były po prostu pyszne, nawet Króliczka, która twierdzi, że nie znosi pomidorów, rzuciła się pierwsza do konsumpcji.
MINIATUROWE POMIDORKOWE TARTY TATIN
- łyżka naturalnego miodu (płynnego)
- ok. 250 g pomidorków koktajlowych (najsłodszych)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- mrożone ciasto francuskie (arkusz 23 x 23 cm)
- żółtko, roztrzepane
- kawałeczek parmezanu
- kilka listków bazylii
1. Ciasto francuskie rozmrażamy według instrukcji na opakowaniu.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
3. Umyte pomidorki mieszamy z miodem i układamy w 4 foremkach o średnicy 10 cm; powinny przykryć dokładnie dno foremek. Oprószamy solą i pieprzem. Z ciasta wycinamy koła odpowiadające rozmiarowi foremek i układamy je na wierzchu foremek. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Gdy ciasto francuskie ładnie wyrośnie, wyjmujemy i odstawiam na ok. 5 – 8 minut, by pomidorki wchłonęły swój sok.
4. Trzymając foremkę z tartą w jednej dłoni, przykładamy do niej odwrócony talerz i razem obracamy. Tarta wraz ze skarmelizowanymi pomidorkami łatwo odchodzi od dna foremki. Przed podaniem posypujemy wiórkami parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.
smutno … ja Panią Małgorzatę pamiętałem jeszcze z epizodu w Żywocie Mateusza gdzie jako zjawiskowa Anna jest marzeniem Mateusza
LikeLike
Dziękuję, że przypomniałeś akurat ten film. Bardzo poetycki, baśniowy.
LikeLike
Żywot Mateusza to dla mnie jeden z najpiękniejszych filmów polskich :^)
LikeLike
Tak, to bardzo szczególny film.
LikeLike
A ja pamiętam z niezwykle żywiołowej roli w “Polowaniu na Muchy”, bo jakoś jako Oleńka nie podobała mi się i bardzo się zdziwiłam oglądając ten drugi film. To kobieta, która potrafiła pięknie się zestarzeć, szkoda, że musimy umierać…
LikeLike
Rzeczywiście, w “Polowaniu na muchy” miała świetną rolę… i już wtedy nie chciała Olbrychskiego 😉
LikeLike
Jakie urocze!!! I na pewno pyszne!<3
LikeLike
Takie maleństwa 🙂
LikeLike
Pycha! Zawsze robię dużą, a i tak mi mało 😉 Nie mogę się nadziwić osobom, które deklarują, że nie lubią pomidorów… Ja jem je nawet wtedy, kiedy smakują wszystkim, tylko nie pomidorem 😀
P.S. Córę masz cudną! Jakie piękne warkocze!
LikeLike
Dziękuję w imieniu Króliczki 🙂
Uzależnienie od pomidorów może wyjść Ci tylko na zdrowie 🙂
LikeLike
Uwielbiałam Małgorzatę Braunek. Nie tylko za jej role ale za jej podejście i styl życia.
LikeLike
Miała odwagę, by wybrać własną drogę.
LikeLike
Ja nie kojarzę filmów ,ale tartę z chęcia podkradnę.
LikeLike
Te filmy są z lat 70., nie było nas jeszcze na świecie 🙂
Tartę polecam, dawno nie jadłam nic tak słonecznego!
LikeLike
ale przysmaki
LikeLike
Dziękuję 🙂
LikeLike