Poezja smaku: Pomidorkowa tarta tatin

tomato tarta 4Przedwczoraj gazety i portale informacyjne przekazały smutną wiadomość o odejściu Małgorzaty Braunek.

Dla starszego pokolenia pozostanie na zawsze dumną Oleńką, której niezłomna postawa moralna odmieniła serce szalonego Kmicica. Młodsze pokolenie zapamięta ją pewnie jako ciepłą i czułą Barbarę z Rozlewiska. W mojej pamięci pozostanie na pewno rola Julii Dowgiałło w filmie mojego ulubionego polskiego reżysera Janusza Majewskiego. Ktoś pamięta film Lokis. Rękopis profesora Wittembacha?

Nie tylko ja zapamiętałam tę rolę… Gdy dwa dni temu szukałam fragmentu z tego filmu na you-tube’owym profilu Studia Filmowego Tor, scena ta była zatytuowana “Profesora interesują prymitywy… Musi się Pan poświęcić dla nauki”. Gdy dziś kliknęłam w zapisany wcześniej link, zauważyłam zmianę tytułu na “Małgorzata Braunek nie żyje”… Cały film możecie obejrzeć również na you tube’ie, został udostępniony przez wspomniane studio.

Kiedy kilka czy kilkanaście miesięcy temu studia “Tor” i “Kadr” ogłosiły, że będą udostępniać w serwisie you tube swoje produkcje, wielu internautów śmiało się  z tego pomysłu, twierdząc, że filmy te dostępne są od dawna. Uznałam jednak, że pomysł jest świetny, a możliwość obejrzenia starych filmów zrekonstruowanych cyfrowo wydała mi się atrakcyjna. Haczyk jest taki, że aby studio mogło zarobić cokolwiek na projekcjach, musiało zgodzić się na reklamy. Reklamy można wyłączyć po 5 sekundach, więc z mojego punktu widzenia są mniej uciążliwe niż kilkuminutowe bloki reklamowe w trakcie filmów telewizyjnych. Do tego oglądam, kiedy chcę i czuję się komfortowo, bo robię to uczciwie.

Kulinarnie zaś chcę pokazać moje ostatnie odkrycie. Wytrawna tarta tatin z pomidorkami koktajlowymi. Poezja, czysta sztuka… Oryginalny przepis był na dużą tartę, znalazłam go w książce Modern Irish Food Kevina Dundona. Zmieniłam proporcje i zrobiłam 4 miniaturowe tarty. Były po prostu pyszne, nawet Króliczka, która twierdzi, że nie znosi pomidorów, rzuciła się pierwsza do konsumpcji.

tomato tarta 2tomato tarta 1tomato tarta 3

MINIATUROWE POMIDORKOWE TARTY TATIN

  • łyżka naturalnego miodu (płynnego)
  • ok. 250 g pomidorków koktajlowych (najsłodszych)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • mrożone ciasto francuskie (arkusz 23 x 23 cm)
  • żółtko, roztrzepane
  • kawałeczek parmezanu
  • kilka listków bazylii

1. Ciasto francuskie rozmrażamy według instrukcji na opakowaniu.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

3. Umyte pomidorki mieszamy z miodem i układamy w 4 foremkach o średnicy 10 cm; powinny przykryć dokładnie dno foremek. Oprószamy solą i pieprzem. Z ciasta wycinamy koła odpowiadające rozmiarowi foremek i układamy je na wierzchu foremek. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Gdy ciasto francuskie ładnie wyrośnie, wyjmujemy i odstawiam na ok. 5 – 8 minut, by pomidorki wchłonęły swój sok.

4. Trzymając foremkę z tartą w jednej dłoni, przykładamy do niej odwrócony talerz i razem obracamy. Tarta wraz ze skarmelizowanymi pomidorkami łatwo odchodzi od dna foremki. Przed podaniem posypujemy wiórkami parmezanu oraz dekorujemy świeżą bazylią.

Lato w pełni!

15 thoughts on “Poezja smaku: Pomidorkowa tarta tatin

  1. A ja pamiętam z niezwykle żywiołowej roli w “Polowaniu na Muchy”, bo jakoś jako Oleńka nie podobała mi się i bardzo się zdziwiłam oglądając ten drugi film. To kobieta, która potrafiła pięknie się zestarzeć, szkoda, że musimy umierać…

    Like

  2. Pycha! Zawsze robię dużą, a i tak mi mało😉 Nie mogę się nadziwić osobom, które deklarują, że nie lubią pomidorów… Ja jem je nawet wtedy, kiedy smakują wszystkim, tylko nie pomidorem😀
    P.S. Córę masz cudną! Jakie piękne warkocze!

    Like

  3. Pingback: Pomidorki koktajlowe z miodem i rozmarynem | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s