Pato con melocotones, czyli kaczka z brzoskwiniami na sposób hiszpański

kaczka 2Mój Kreatywny Mąż od jakiegoś czasu zaczął w większym zainteresowaniem podglądać moje blogowe poczynania, przestał się dziwić i irytować, gdy zamiast siadać do stołu, biegam z aparatem wokół talerza, a nawet pewne oznaki wsparcia/poparcia przejawia.

Daleko nie szukając, ostatnio wrócił do domu dzierżąc kaczkę pod pachą. Ofiarował mi ją z wyrazem twarzy zadowolonego łowczego, co to zwierzynę samodzielnie zwabił i upolował. Aż mi się dowcip Myśliwy z książki Śląska kucharka doskonała przypomniał:

Pewien lubownik polowania chodził cały dzień i nic nie upolował. Wstydząc się powracać do domu z gołymi rękami, wstąpił na targ i kupił zająca.

– To ty go upolowałeś? – pyta żona.

– Ja, naturalnie – odpowiada amator, kłamiąc jak specjalista myśliwy.

– W samą porę go zabiłeś… już się zaczął psuć ze starości.

Ofiarowana mi kaczka z irlandzkim rodowodem była świeżutka i aż się prosiła, by wskoczyć go pieca. Wzięta z zaskoczenia nie miałam sprecyzowanego pomysłu, w jaki sposób chcę ją przyrządzić. Lato już prawie nadeszło, a wraz ze wzrostem temperatury życzliwszym okiem zerkam na kuchnię południowej Europy, sięgnęłam więc po książkę Culinaria Spain i znalazłam tam ciekawy przepis na kaczkę z brzoskwiniami.

Przy okazji wyczytałam kilka ciekawostek na temat konsumpcji drobiu na półwyspie iberyjskim. Nie wiedziałam, że w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej kaczka hodowlana była więcej niż rzadkością. Ptactwo upolowane trafiało znacznie częściej na stół, w tym również ptaszki śpiewające. Dzisiaj łapanie śpiewających ptaków jest zakazane, zaś łowiectwo ustąpiło hodowli.

Długą tradycję hodowli kaczek mają Francuzi, a bodajże największym ośrodkiem kaczej produkcji jest departament Landy. Blisko stamtąd do Hiszpanii, szczególnie do Nawarry. Nic dziwnego, że właśnie w Nawarze powstały pierwsze kacze fermy wzorowane na francuskich. Kaczątka często sprowadzane są prosto z Francji i dostarczane na fermy po drugiej stronie Pirenejów.

Ponieważ hodowla kaczek nie była szerzej znana w Hiszpanii, nie znajdziemy zbyt wielu popularnych pomysłów na jej przygotowanie. We współczesnych przepisach wyraźnie zaznaczają się wpływy francuskie. Ciekawym produktem, którego chętnie bym spróbowła jest wędzona szynka z kaczki – jamón de pato ahumado, niestety nie spotkałam jej w żadnym sklepie i prawdopodobnie nie spotkam. W tym celu trzeba będzie pofatygować się na wycieczkę na południe Europy…

Dzisiaj zaś oryginalny hiszpański sposób na pieczoną kaczkę z brzoskwiniami, wzorowany na przepisie z powyższej książki. Taki sposób przyprawienia mięsa przywodzi mi na myśl kuchnię marokańską lub tunezyjską (pamiętacie potrawkę z kurczaka sprzed kilku miesięcy), a jak wiadomo w Hiszpanii co krok natkniemy się na mauretańskie ślady. Jak widać obecność Maurów wpłynęła nie tylko na architekturę, ale również na kulinaria.

kaczka 1kaczka 3PATO CON MELOCOTONES

  • kaczka, ok. 2 kg
  • 8 średnich brzoskwiń
  • 500 ml białego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego cynamomu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (roztarłam goździki w moździerzu)
  • 1tost z pszennego chleba

1. Obieramy umyte brzoskwinie i wkładamy je do rondla. Wlewamy białe wino, zasypujemy cukrem, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, odstawiamy rondel na bok (zostawiamy brzoskwinie w winnym syropie).

2. Myjemy i osuszamy sprawioną kaczkę. Oliwę mieszamy z solą, pieprzem, cynamonem i goździkami. Miksturą smarujemy całą kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Następnie związujemy kaczkę bawełnianą nicią.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, żaroodporne naczynie smarujemy cieniutką warstwą oliwy, układamy kaczkę piersiami do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach kaczkę podlewamy winnym syropem, obracamy piersiami do góry i pieczemy jeszcze 1,5 h. W tym czasie wielokrotnie kaczkę podlewamy wyworzonym sosem.

4. Kilka rad dotyczących pieczenia kaczki: W trakcie pieczenia możemy zwiększyć temperaturę do 200°C, a na ostatnie 20 minut zmniejszyć ją ponownie do 160-170°C. Jeśli kaczka jest dość tłusta, można również na pół godziny przed końcem pieczenia naciąć ją pod nóżkami, by tłuszcz swobodnie wypływał. W przypadku tłustszej sztuki warto poczekać z podlaniem winnym syropem i wpierw odlać gromadzący się tłuszcz.

5. Pod koniec pieczenia kaczki odlewamy część sosu, przelewamy przez bardzo gęste sito. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, syrop winny wlewamy do przecedzonego sosu spod kaczki, wstawiamy w rondlu na kuchenkę, szybko zagotowujemy. Gotujemy na sporym ogniu, by szybko zredukować sos. Pszenny tost kruszymy i w moździerzu ucieramy z odrobiną sosu na gładką papkę. Wlewamy do rondla z sosem, mieszamy i gotujemy, aż nabierze pożądaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy brzoskiwnie ponownie do rondla, by się ogrzały. Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje, podajemy z sosem i brzoskwiniami.

¡Viva España! ¡Viva España!

12 thoughts on “Pato con melocotones, czyli kaczka z brzoskwiniami na sposób hiszpański

  1. Kaczki z brzoskwiniami jeszcze nie jadłam!. To fakt, że w Hiszpanii nie je się jej za wiele, a chyba jedyną potrawą z kaczki, którą można zjeść w prawie każdej restauracji jest magret de pato. Ciekawy przepis, do wypróbowania:).

    Like

    • Czy magret de pato to potrawa z tych biednych kaczek, które są tuczone na foie gras? W Irlandii ten typ “hodowli” jest zakazany (podobnie jak w Polsce), a foie gras można dostać jedynie importowane z Francji lub właśnie z Hiszpanii.
      Moja kaczka pochodziła z fermy tzw. free-range (wolnowybiegowej).

      Like

  2. Pingback: Cynamonowe blondie z jabłkami | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s