Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Żeberka w musztardzie

zeberka 1“Organizm mężczyzny”

Organizm sam wie czego mu trzeba,
czasem chce baby, czasem chce wódy – a czasem chleba.

(Henryk Szumielski)

Przyłapałam dziś Mojego Męża na czytaniu (i to na  czytaniu z wielkim zaintersowaniem) magazynu kulinarnego. Coś tam mi paluchem próbował pokazywać, marudząc przy tym, że robi się głodny od oglądania. – Zobacz jakie smakowite, wygląda jak kurczak w majonezie… Przy okazji obruszył się, że robię sobie sałatki, które on ogląda jedynie na moim blogu. Nie złapałam, do czego pije i fuknęłam, żeby sobie założył blog kulinarny, to będzie tam tylko o mięsie i piwie…

Ponieważ próżno czekać na blog Mego Męża, jego ostatnie dokonanie musi zostać uwiecznione u mnie. Jak każdego chłopa, mego też trzeba chwalić, podziwiać i uwielbiać (na co mi Bóg, skoro mam Męża?!), przyznaję, że żeberka przyrządził wyborne! Biję pokłony i chylę czoła przed geniuszem mężowskiego wyczucia kulinarnego. I nad umiejętnością przeszukiwania mojego bloga w celu uzyskania wskazówek, jak zrobić słynne żonine pieczone ziemniaki.

Mój Mąż też potrafi mnie docenić. Stwierdził dziś, że się ze mną nie ma o co kłócić, bo mu nie zabraniam jeść mięsa, pić piwa i uprawiać sportu, a to są sprawy fundamentalne. Za sport to nawet pochwalę, mięsożerstwo akceptują, a wobec piwa jestem bezradna. Co chłopom się tak podoba w pubie, że nawet zebrania stowarzyszenia organizują w barze, gdy siedzibę mają po drugiej stronie ulicy?

 

zeberka 2zeberka 3

ŻEBERKA W MUSZTARDZIE

  • 3 duże żeberka wieprzowe (ok. 800 g)

marynata:

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • garść czarnego pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego, roztarte w moździerzu
  • dwie łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka oliwy
  • sól

1. Musztardę mieszamy z oliwą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim, solą i rozmarynem. Marynatą smarujemy umyte i osuszone żeberka, układamy na talerzu i odstawiamy na 2h.

2. Żeberka wkładamy do delikatnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstwiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut.

3. Obracamy żeberka, wstawiamy ponownie do piekarnika (bez przykrycia) na kolejne 30-40 minut.

4. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

19 thoughts on “Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Żeberka w musztardzie

  1. Przepraszam, że ak długo mnie nie było!❤ Przepraszam przepraszam przepraszam, byłam w Polsce i już się ogarniam. Zazdroszczę Ci gotującego męża, niestety mój przyszły ma manie gotowania dań jednogarnkowych i wszystko z lodówki więc naprawdę szukać takiego jak twój ze świecą : )
    Ale przepis skradne mój Daniel uwielbia żeberka to go może zaskoczę.

    Dzięki!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s