Crumble warzywny i Benbulben w najnowszym filmie

veg crumble 3Za kilka dni do irlandzkich kin wchodzi film “Calvary”. Nie zamierzam Wam opowiadać fabuły, nie z powodu tematu wspominam Wam o tym filmie. Film jest mi bliski, choć jeszcze go nie widziałam, bo wiele scen nakręcono właśnie u nas. Jesienny zachód słońca w Strandhill czy błękit oceanu oblewający Streedagh Beach, naszą wioskową plażę są powodem, dla którego chciałabym obejrzeć najnowszy film Johna Michaela McDonagha.

Ten wstęp był konieczny, bo historia przedstawiona w filmie jest zajmująca, a ostrzeżenia o dosadnym języku, licznych seksualnych odniesieniach, krwi i przemocy, mogą sprawić, że oglądając zwiastun przegapicie Benbulbena! Kiedy zorientujecie się, że w głównej roli wystąpił Brendan Gleeson, to gotowi jesteście nie zauważyć małych obłoczków na zielonym tle. A co to za Irlandia bez owieczek?

Oprócz zapowiedzi filmu mam jeszcze do przedstawienia jedną z najbardziej niefotogenicznych potraw jaką jest crumble. Kojarzy się przede wszystkim z deserem, o którym pisałam jesienią. W moim najnowszym nabytku 1001 One Pot, Casseroles, Soups and Stews znalazłam pomysł na crumble warzywny. To i owo zamieniłam, ale ogólna koncepcja oddaje zamysł oryginalnego przepisu. Nie wygląda, ale smakuje wspaniale!

veg crumble 1veg crumble 2veg crumble 4

MIXED BEAN AND VEGETABLE CRUMBLE

  • cebula
  • 2 puszki fasolowej mieszanki* (ok. 400-450 g po odsączeniu)
  • 2 cukinie
  • 2 spore marchewki
  • 4 pomidory
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 300 ml bulionu warzywnego wymieszanego z 2 łyżkami przecieru lub pasty pomidorowej **
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kruszonka:

  • 85 g bułki tartej (użyłam najzwyklejszej, ale najlepsza własna z pełnoziarnistego pieczywa)
  • 25 g drobno mielonych orzechów laskowych
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 115 g tartego Cheddara

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Fasolkę odsączamy. Cukinie myjemy i kroimy w grubą kostkę. Umyte marchewki oskrobujemy, kroimy w półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gałązki selera dokładnie myjemy i kroimy.

2. Wszystkie warzywa mieszamy w dużym naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym wymieszanym z pastą pomidorową.  Doprawiamy pieprzem i solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

3. W tym czasie przygotowujemy “kruszonkę” przez dokładne zmieszanie wszystkich składników (bułki tartej, mielonych orzechów, sera oraz pietruszki).

4. Wyjmujemy naczynie z piekarnika. Posypujemy bułczaną mieszanką warzywa. Nie wygładzamy powierzchni, nie dociskamy, nie wyrównujemy, bo bułka nam zamoknie i rozmięknie. Wstawiamy naczynie ponownie do piekarnika na ok. 30 minut, aż wierzch nabierze złotobrązowego koloru. Danie podajemy gorące.

*W mojej mieszance było po równo ciecierzycy, haricot bean i dutch brown bean, ale można skomponować własną mieszankę np. z czerwonej fasolki, fasolki cannellini lub półksiężycowej oraz ciecierzycy.

**Jeśli została Wam zupa pomidorowa z poprzedniego dnia, to świetnie się nada do tego dania.
Akcja zapiekanka Akcja wegetariańska zapiekanka

21 thoughts on “Crumble warzywny i Benbulben w najnowszym filmie

  1. Nabrałęm apetytu… na film🙂 W dodatku jest tam cała fajna gromadka aktorów, których rozpoznaję z innych irlandzkich filmów, dzięki.

    Like

  2. Uwielbiam crumble ale jako deser warzywnego nigdy nie jadłam… : ) Może czas spróbować. Ale polecam crumble jablkowo malinowe❤ Ale nie ma co twoje cos czuje że sprobuje niedługo zrobić przepis zapisałam już !🙂

    Like

  3. Oh jak ja na ten film czekam. I obsada, i reżyser gwarantują mi dwie godziny dobrego kina. Widoki – niby tu jestem i widzę to za oknem, przecież nawet nie tak daleko od Ciebie, ale i tak mnie zachwyca za każdym razem, kiedy widzę w kinie czy na video clipach.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s