Irlandzki Dzień Matki i muffiny owsiane

muffiny śniadaniowe 1W Irlandii Dzień Matki wypada zawsze w czwartą niedzielę Wielkiego Postu. Święto nazywamy po prostu Mother’s Day lub w nawiązaniu do niedzieli Mothering Sunday. Dzisiaj ma wymiar zupełnie świecki, natomiast jedynym śladem pierwotnego kościelnego charakteru tego święta jest możliwość zawarcia związku małżeńskiego w tym dniu.

W zamierzchłych czasach tego dnia wracało się do macierzystej parafii, co łączono z wizytą w rodzinnym domu. Tego dnia służba dostawała wolne, by mogła spełnić obowiązek odwiedzenia swojej parafii, co było przede wszystkim okazją do spędzenia czasu z rodziną. W drodze z kościoła dzieci zbierały polne kwiaty dla swoich matek, w czym dzisiaj wyręczają kwiaciarnie i większe sklepy z działem florystycznym. We współczesnych bukietach na Dzień Matki dominują różowe, białe i fioletowe barwy. Oprócz kwiatów mamy dostają też upominki, które młodsze dzieci najczęściej przygotowują w szkole.

Dostałam od mojej Króliczki odbicie jej malutkiej dłoni z okolicznościowym wierszykiem oraz zakładkę do książki. Kwiaty, a właściwie zatrzęsienie kwiatów, zasponsorował Mój Mąż, który również z tej okazji przejął wartę w kuchni. Zajął się również montowaniem wizjonerskich półek w pokoju Króliczki, co doceniam najbardziej, choć pewnie nigdy nie zrozumiem ich śmiałej architektury.

Dzisiaj upiekłam też muffiny owsiankowe z suszonymi morelami i dżemem pomarańczowym. Upiekłam je na Fundraising Cake Sale, czyli sprzedaż ciast, z której dochód zasili budżet kampanii wyborczej Marie Casserly, niezależnej kandydatki z naszej wsi. Wybory do Rady Hrabstwa odbędą się w maju wraz z wyborami do Parlamentu Europejskiego. Muffiny wprawdzie podarowałam na kiermasz, ale za to wróciłam z przepysznym ciastem marchewkowym.

muffiny śniadaniowe 3muffiny śniadaniowe 2muffiny śniadaniowe 4BREAKFAST MUFFINS

(przepis z broszury Odlums)

  • 275 g maki pszennej self-raising*
  • 125 g suszonych moreli (posiekanych)
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 duże jajka
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 75 g brązowego miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g płatków owsianych
  • 12 łyżeczek marmalade**

wierzch:

  • 50 g jasnego cukru brązowego muscovado
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 50 g płatków owsianych

1. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. 12 foremek na muffiny wykładamy papierowymi kokilkami.

2. Posiekane morele wrzucamy do dużej miski, wlewamy sok pomarańczowy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aby owoce nasiąknęły sokiem.

3. Roztrzepane jajka mieszamy z jogurtem, olejem i cukrem na gładką masę. Przelewamy do miski z morelami i mieszamy.

4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z płatkami owsianymi i przekładamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko szybko mieszamy, ale uważamy, by nie mieszać zbyt długo. Zbyt długo mieszane ciasto sprawia, że muffiny po upieczeniu są twarde!

5. Ciasto łyżką nakładamy do kokilek. Zwilżony palec maczamy w mące, następnie robimy nim spory dołek w każdym muffinie, który napełniamy łyżeczką dżemu pomarańczowego (marmalade). (Przy tej operacji wykorzystałam palec Męża, ma grubsze, więc dołki robi idealne).

6. Cukier, olej i płatki owsiane mieszamy razem, a następnie obsypujemy tą mieszaniną każdy muffinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

* Mąka “samorosnąca” (Self-raising flour) czyli taka, do której nie trzeba dodawać sody ani proszku do pieczenia, ponieważ już je w sobie zawiera. Mąkę “samorosnącą” można zastąpić zwykłą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia w proporcji: 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia na 225 g mąki pszennej.

** Marmalade to rodzaj dżemu z cytrusów. W Irlandii najczęściej jest to dżem pomarańczowy, cechą charakterystyczną jest zawartość skórki pomarańczowej. Często produkowany z gorzkiej pomarańczy (tej samej, z której produkuje się likier Curaçao). Irlandczycy spożywają go najczęściej jako dodatek do tostów na śniadanie.

13 thoughts on “Irlandzki Dzień Matki i muffiny owsiane

  1. ‘Zajął się również montowaniem wizjonerskich półek w pokoju Króliczki, co doceniam najbardziej, choć pewnie nigdy nie zrozumiem ich śmiałej architektury’ – rozbroiło mnie to😀
    Robiłam kiedyś podobne mufiny, bardzo dobre. A ja jutro piekę ciasto z owocami na Fundrising Day w środę w pracy, u nas akurat zbierają na dzieci z autyzmem. Fajny ten ich fundrising ogólnie, chyba coś na ten temat napiszę. Mógłby się przyjąć w Polsce.

    Like

  2. Wygladaja cudnie zazdroszcze ci tej ochoty do robienia roznych rzeczyja namamwiam swojego D. Na zmiane mieszkania wtedy na pewno jak bede miala swoja kuchnie to zrobie wszystko🙂 juz sie doczekac nie moge hehehehe🙂 no i kochana wszystkiego najlepszego z okazji Dnia mamy!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s