Irlandzki pszenny chlebek na sodzie

white soda bread 1Lubię gotować. Lubię jeść. Lubię jedzenie na zdjęciach. Lubię podpatrywać jedzących ludzi. Lubię karmić ludzi. Lubię pisać o jedzeniu. Lubię o nim czytać.

Czytam na przykład o pieczeniu chleba. Jak to w Polsce drzewiej bywało, gdy raz w tygodniu piekło się chleb w ilości, która musiała starczyć na siedem dni dla całej rodziny. Czytam sobie, jak to w Irlandii gospodynie piekły chleb codziennie. Każdy, kto próbował zmierzyć się z tematem, wie, że trochę roboty z chlebem jest, więc nie od czapy było poświęcenie jednego dnia tej czynności. Nie obejmuje to jednak chleba irlandzkiego, który robi się szybko, prosto i bez większych przygotowań. Jest on oczywiście dalece różny od tradycyjnego polskiego chleba na zakwasie. Nawet nie nazwałabym go chlebem, bo to zbyt dostojna nazwa. Nazwę go więc chlebkiem.

Jaki jest ten pszenny sodowy chlebek? Pięknie pachnie, a swój zapach zawdzięcza maślance. Ma chrupiącą skórkę, natomiast w środku jest dość wilgotny. Zbliżony do scone’ów, ale nie tak słodki. Niemniej smakuje obłędnie ze świeżym masłem i jednym z genialnych irlandzkich dżemów.

white soda bread 2white soda bread 3white soda bread 4Klasyczny przepis na irlandzki white soda bread ze strony producenta irlandzkiej mąki Odlums.

WHITE SODA BREAD

  • 450 g pszennej mąki
  • 1kopiasta łyżeczka sody
  • 1 kopiasta łyżeczka cream of tartar*
  • szczypta soli
  • 25 g margaryny do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
  • 300 ml maślanki

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C. Foremkę na ciasto (20 cm) oprószamy mąką.

2. Mąkę, sól, sodę i cream of tartar  przesiewamy razem do mąki i dodajemy cukier (jeśli go używamy). Dodajemy margarine i wyrabiamy palcami. Dolewamy tyle maślanki, by uzyskać miękkie ciasto.

3. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką deskę i nieco zagniatamy ciasto. Przekładamy do formy, układając gładką stroną do góry. Nożem nacinamy krzyż na wierzchu ciasta.

4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, by chleb wystygł. Ostudzony owijamy czystą, suchą ścierka kuchenną.

* Cream of tartar to wodorowinian potasu (zwany też tartarusem), który jest składnikiem m.in. proszku do pieczenia. W Irlandii dostępny w każdym sklepie spożywczym w saszetkach lub większych opakowaniach. W Polsce dostępny m.in. w sklepach internetowch (np. Kuchnie Świata).

11 thoughts on “Irlandzki pszenny chlebek na sodzie

  1. Moja mama też piecze chleb codziennie tyle ze w termomixie. Wiadomo jak sie ma specjalną maszyne zajmuje to zdecydownie mniej czasu ale kiedyś na pewno sie odważe na razie raczej pozostanę przy kupnym do póki nie mam wlasnej kuchni … : )

    Buziaki🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s