Sorbet jagodowy z syropem klonowym

sorbet jagodowy 2Kiedyś przeczytałam w “Twoim Stylu” wywiad z Elżbietą Grycan, w którym padło pytanie, czy przygotowuje w domu sorbety. Gdybym miała świetnie prosperującą firmę produkującą sorbety, raczej nie zadawałabym sobie trudu, by robić je w domu i takiej odpowiedzi się spodziewałam. Elżbieta Grycan dyplomatycznie odpowiedziała na pytanie, że nie robi ich, ponieważ schładzanie jest pracochłonne i wymaga wielokrotnego mieszania sorbetu, aby odpowiednio go napowietrzyć i uzyskać pożądaną strukturę.

Przyrządzenie sorbetu jest banalanie proste, natomiast schładzanie rzeczywiście wymaga czasu. Pracę należy więc zaplanować na dzień, w którym zamierzamy pozostać w domu, by móc co pół godziny zaglądać do zamrażalnika. Domowy sorbet wart jest tego poświęcenia. Moja rodzina piszczała z radości, a Króliczka opowiadała z dumą, że jej mamcia sama lody zrobiła. I pomyśleć, że Ona nie lubi jagód i borówek!

Jagody i syrop klonowy to jedne z tych składników, które najczęściej kojarzymy z kuchnią kanadyjską. Z jagód Kanadyjczycy przygotowują nie tylko desery i ciasta, ale również smakowite sosy podawane do mięs. Syrop klonowy nie jest zaś – jak wiele osób sądzi – jedynie dodatkiem do naleśników. Używa się go do marynowania ryb i mięsa, karmelizowania warzyw oraz do wielu deserów. Jagody i syrop klonowy stworzyły wspaniały duet w prezentowanym sorbecie.

sorbet jagodowy 1sorbet jagodowy 3SORBET JAGODOWY Z SYROPEM KLONOWYM

  • ¼ szklanki cukru (lub mniej, jeśli owoce są bardzo słodkie)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 370 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 3 łyżki soku z cytryny

1. Jagody mieszamy z cukrem i rozgotowujemy na małym ogniu. Zdejmujemy z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia.

2. Dodajemy sok z cytryny oraz syrop klononowy, a następnie miksujemy. Przecieramy całość przez gęste sitko, przelewamy do miski i wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny mieszamy zawartość miski.

3. Podajemy posypane świeżymi jagodami.

Lekkie desery bez piekarnika Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej

12 thoughts on “Sorbet jagodowy z syropem klonowym

  1. Weszłam tutaj z bloga “W Krainie Tęczy”. Nie wiedziałam czego się spodziewać.
    Pierwsze co rzuca się w oczy to ta doniosła góra. W RPA mamy podobne góry. To dziwne, ale krajobrazy są podobne na całym świecie, na początku myślałam że jest to blog o RPA, zanim zaczęłam czytać.
    W RPA mamy wiele gór z płaskim szczytem. Oczywiście, najbardziej znana to Góra Stołowa.
    Pochodzą one od lodowca. To dziwne, ale na dzisiejszym RPA też były lodowce.

    Like

    • Dziękuję, że zostawiłaś po sobie ślad🙂
      Zgadzam się, że wiele elementów krajobrazu powtarza się w różnych rejonach świata. Benbulben to góra, którą stoi przed moim domem. Irlandzkie góry są dość płaskie, podobne do Gór Stołowych w Sudetach, do Góry Stołowej w RPA. Obie Ameryki również mogą pochwalić się licznymi górami w formie stoliwa.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s