Improwizacja w kuchni: baranina, fasola i borowikowy makaron

makaron z baraniną 2Lubię wypróbowywać irlandzkie produkty. Z ciekawości, po prostu z ciekawości… Jednym z pierwszych odkryć kulinarnych była puszka fasolki w pomidorach. Gdy zobaczyłam to na półce sklepowej, zachwyciło mnie podwójnie. Po pierwsze uznałam, że to genialny pomysł znakomicie ułatwiający przygotowanie wielu potraw, a po drugie – to chyba najtańszy irlandzki produkt spożywczy.

Wtedy nie miałam jeszcze zielonego pojęcia, co też Irlandczycy wyprawiają z tymi puszkami. Mnie po głowie chodziły pomysły na ekspresową zupę fasolową albo danie w stylu fasolki po bretońsku. Tymczasem szybko zostałam uświadomiona, że fasolkę tę mieszkańcy Zielonej Wyspy serwują na śniadanie…

Fasolka w pomidorach (baked beans) jest częścią słynnego irlandzkiego śniadania (pytajcie o full Irish), na które składa się jajko (sadzone, w koszulce lub jajecznica na mleku i maśle), kiełbaski wieprzowe (rodzaj parówek – smażone lub pieczone), puddings (podobne do naszej kaszanki, ale wyrabiane z owsa), oczywiście bacon oraz w zależności od regionu czy fantazji szefa kuchni – smażone pieczarki, smażone pomidory oraz hush browns (tych ostatnich jeszcze nie próbowałam). Gdyby komuś było mało, to razem ze śniadankiem podadzą nam na pewno tosty z masłem. I irlandzką herbatę. Z mlekiem.

beans_on_toast430x300W wersji “na szybko” podaje się fasolkę po prostu z tostem, a właściwie na toście. Kto lubi eksperymentować doprawia swoje danie. Widziałam już fasolkę na toście z tymiankiem, ze szczypiorkiem, posypaną parmezanem a nawet z syropem klonowym…

Na irlandzkie śniadanie czasem wybieramy się do którejś z okolicznych restauracji, a fasolkę w pomidorach uparcie wykorzystuję do przygotowywania smakowitych obiadów. Szybkich obiadów.

makaron z baraninąMAKARON BOROWIKOWY Z MIELONĄ BARANINĄ I FASOLĄ

  • farfalle borowikowe
  • 450 g mielonej baraniny*
  • puszka fasoli w pomidorach**
  • łyżka przecieru pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • cebula
  • 250 g malutkich pieczarek
  • 2-3 marchewki
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie, dodajemy mielone mięso, doprawiamy pieprzem.

2. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na połówki, mniejsze zostawiamy w całości. Pieczarki dokładamy do mięsa, dodajemy otarty tymianek i wszystko razem smażymy na małym ogniu.

3. Zawartość puszki wlewamy na patelnię z mięsem. Przecier rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente oraz ze swieżo startym parmezanem.

* Już kiedyś wspominałam, że irlandzki lamb meat to mięso ze sztuki do 12 mięsiąca życia.

** W Irlandii sprzedawana jest pod nazwą baked beans. W Polsce najczęściej nazywana jest po prostu fasolką w sosie pomidorowym.

8 thoughts on “Improwizacja w kuchni: baranina, fasola i borowikowy makaron

Add yours

  1. Lubię baraninę czy jagnięcinę, ale niestety sam ją lubię toteż jem nie za często 😦 Reszta rodziny jakoś nie chce się przekonać

    Like

    1. Długo nie chciałam przyjąć do wiadomości, że Mąż chce zchrupać małą owieczkę, normalnie jak wilk jakiś 😉 Do jagnięciny przekonałam się jakoś, ale na liście zakazanych mięs jest u mnie nadal sarnina i zajączki.

      Like

  2. przynam że te mięsa nie podchodzą, jakoś mi nie pachną 😉
    Lata temu mój dawny przyjciel Geoff, osiadły w Krakowie Anglik, bardzo tęsknił za fasolką. Zawsze jak sobie trochę wypił, wysyłał mi esemesa o treści “Beanz Meanz Heinz”. Wiedziałam wtedy że kac i tęsknota go czekają. 🙂

    Like

    1. Teraz jest juz dostępna fasolka Heinza w Polsce 🙂 Nasz kolega James twierdzi, ża fasolka na toście jest najlepsza na kaca.
      A baranina rzeczywiście jest bardzo specyficzna i wielu osobom przeszkadza jej zapach. Nie przejmuj się, będzie więcej dla mnie 😉
      A Twój przyjaciel wciąż w Krakowie, czy tęsknota zwyciężyła i wrócił?

      Like

  3. To samo przerazajace ale jakze mile sercu sniadanko funkcjonuje na Wyspach, odpowienio jako Full English, Full Welsh i zaloze sie o pol prosiaka, ze Full Scottish tez maja. I kazdy z fullsniadananiowych narodow rosci sobie oczywiscie prawa do wynalazku 🙂 fasolke lubie, niezle wchodzi w opcji baked potato i starty zolty ser plus jakies zielone (niekoniecznie). Szybkie i zdrowe. Aczkolwiek ostatnio dowiedzialam sie, ze w puszce Heinza jest jakas astronomiczna ilosc cukru; na szczescie jesli kogos to przeraza to jest tez opcja o obnizonej zawartosci, ale nie wiem, czy polecac, bo jeszcze sie nie skusilam 😉

    Like

    1. To na pewno Anglików wymysł z tym śniadaniem 🙂
      A dziś przestudiowałam półkę Heinza w naszym lokalnym sklepie. Puszki Heinza mają swoje specjalne miejsce, co by z innymi puszkami się nie mieszać. Są też bez dodatku cukru, ale mnie w oko wpadła puszka fasolki hot and spicy 😉 Studia były konieczne, bo zazwyczaj kupuję inne, nie Heinzowe 😉

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑