Niezawodny piernik świąteczny dla zabieganych

piernik swiateczny 3Nie każdy ma czas i ochotę wstawiać ciasto na piernik już w listopadzie, by sobie fermentowało w ciszy i spokoju w przepastnych czeluściach piwnicy. Nie każdy też lubi czekać dwa tygodnie, by upieczone ciasto skruszało i nadawało się do spożycia. W każdym razie ja nie należę do bardzo cierpliwych osób, którym roznoszące się po kuchni zapachy nie aktywują ślinianek. Dodatkowo w Święta marzy mi się zapach korzennych przypraw unoszący się z rozgrzanego pieca, a nie zapach pyrkającej na płycie kapusty…

Poniższy przepis na piernik jest zatem dla mnie idealny. Ciasto zawsze się udaje, nie jest specjalnie skomplikowane, nie potrzeba żadnego czary-mary, żadnego hokus-pokus  i innych sztuczek, by pięknie się upiekło. Do tego nadaje się do konsumpcji niemal od ręki. I jest bardzo dobre, tak dobre, że zdarzało mi się go piec kilka razy w ciągu krótkiego okresu świątecznego.

W tym roku zrobiłam lukier, taki jak stał w oryginalnym przepisie. W poprzednich latach polewałam go czekoladą (różnie – była i gorzka, i mleczna, a nawet biała), czasami jeszcze go dekorowałam, a nawet zdarzyło mi się wysmarować piernik kremem na bazie serka philadelphia. Można go przełożyć powidłami, a można też  podać po irlandzku z czapą bitej śmietany z whiskey.

piernik swiateczny 1piernik swiateczny 2PIERNIK ŚWIĄTECZNY

(Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata “Gazety Wyborczej”)

  • 250 g naturalnego miodu
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g posiekanych orzechów  włoskich
  • 3 g dobrej przyprawy korzennej*
  • pół szklanki wody (wrzącej)

Lukier:

  • pół pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka cukru pudru

oraz: masło i bułka tarta do formy

* Nie wiem, jakie mieszanki są dostępne w Polsce. Zauważyłam, że na blogach kulinarnych coraz częściej pojawiają się przepisy na domową mieszankę; przypuszczam więc, że sklepowe są kiepskie. Do piernika użyłam przyprawy do grzanego wina popularnej w Irlandii firmy Schwartz, której skład jest następujący: ziele angielskie, suszona skórka pomarańczy (35%), kasja (20%), goździki, gałka muszkatołowa.

1. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Mąkę przesiewamy do miski wraz z sodą oczyszczoną. Żółtka oddzielamy od białek (żółtka wkładamy do małej miseczki, białka do większej).

2. Miód wlewamy do rondla, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż masa zbrązowieje. Zagotowujemy wodę. Zestawiamy rondel z ognia i wlewamy do niego pół szklanki wrzątku, drugą ręką (w rękawicy ochronnej) cały czas mieszając. Gdy para opadnie dodajemy przyprawę korzenną oraz masło, mieszamy, by masa była jednolita. Przelewamy zawartość rondla do miski i odstawiamy do wystudzenia.

3. W czasie, gdy masa stygnie ubijamy pianę z białek na sztywno. Piekarnik ustawiamy na 180°C.

4. Do przestudzonej masy wsypujemy orzechy oraz wlewamy żółtka. Mieszając, dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (powinno sięgać 2/3 wysokości foremki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej godzinę.

5. Gdy ciasto zaczyna odstawać od boków formy, to znak, że się upiekło. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku. Wyjmujemy piernik z pieca, zostawiamy do wystudzenia. Dopiero przestudzony wyjmujemy z formy.

6. Piernik można zawinąć w ściereczkę i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce, ale równie dobrze można przystąpić do lukrowania od razu. Lukier potrzebuje przynajmniej pół dnia, by zastygnąć, więc najlepiej lukrować na dzień przed podaniem. Jeśli chcemy go przełożyć, robimy to przed lukrowaniem.

7. Żeby zrobić lukier, obraną połówkę pomarańczy dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy z nich błonki i wszystkie białe resztki z zewnętrznej warstwy owocu. Usuwamy pestki i miksujemy miąższ. Do powstałego musu dodajemy sok z cytryny, a potem partiami wsypujemy cukier puder i ucieramy, aż cukier dokładnie rozpuści się w soku. Lukrujemy pędzelkiem lub łyżeczką wierzch i boki piernika. Pilnujemu przy tym, by lukier zanadto nie spływał i by nałożyć go równo.

Wigilijny Piernik 2013

15 thoughts on “Niezawodny piernik świąteczny dla zabieganych

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s