Tarta z żurawiną i pistacjami

tarta z zurawina 2Od kilku tygodni w naszym wiejskim sklepie rozbrzmiewają dźwięki świątecznych piosenek. Nie wiem jak bardzo rozbudowany repertuar nadają, bo za każdym razem, gdy tam jestem (czyli nawet kilka razy dziennie), rozbrzmiewa albo “Driving Home for Christmas” Chrisa Rea lub “Santa Claus Is Coming to Town” we wszystkich popularnych wykonaniach.

Z tego powodu przepytałam kolegę, który ma bzika na punkcie słuchania muzyki wszelakiej, z najciekawszych Christmas songs. Po dyskusji stanęło na tym, że najlepszym świątecznym utworem jest “Fairy Tale of New York” The Pogues. W rezultacie za każdym razem, gdy się na owego kolegę natykam, funduje mi obowiązkowe w sezonie grudniowym własne wykonanie owego przeboju… “It was Christmas Eve babe in the drunk tank…”

Wigilia w izbie wytrzeźwień jest niezmiernie daleka od moich wyobrażeń o świątecznym dniu, ale Irlandczycy spędzają ten wieczór w pubie. Nie wnikam, czy to ze zrozumienia dla wspomnień bohatera piosenki, czy z powodu oryginalnej urody piosenki, niemniej cieszy się ona dużą popularnością. “The boys of the NYPD choir were singing Galway Bay and the bells were ringing out for Christmas day..”

Do ekscentrycznej “kolędy” pasuje oryginalna tarta z żurawiną, na którą przepis kilka miesięcy temu opulikowała Crummblle, autorka bloga Chili & Tonka. Gdy zobaczyłam ją po raz pierwszy, zakochałam się w kolorach i wiedziałam, że gdy tylko spotkam świeżą żurawinę, pierwszą porcję przeznaczę na tę tartę. Pojawiła się przed świętami, bo żurawinowy sos do mięsa jest obowiązkowy na świątecznym stole w Irlandii. A zatem jest i tarta! Oryginalny przepis podaje proporcje na tartę o średnicy 19 cm. Moja ulubiona forma ma 22 cm, więc przepis wymagał pewnej modyfikacji. Zmniejszyłam również temperaturę pieczenia, bo mój piekarnik przy włączonym termoobiegu potrzebuje zazwyczaj o ok. 20-30˚C niższą temperaturę niż tradycyjny piec.

tarta z zurawina 1tarta z zurawina 4 tarta z zurawina 3

TARTA Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI

Spód:

  • 150 g ciastek typu oreo  (bez nadzienia)
  • 45 g miękkiego masła  oraz odrobinę do posmarowania foremki

Custard:

  • 225 ml mleka
  • laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej

Owocowe nadzienie:

  • 225 g świeżej żurawiny
  • 1,5 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • garść pistacji i cukier puder do posypania
  1. Ciastka drobno kruszymy i mieszamy z masłem z masłem, najlepiej przy użyciu blendera. Foremkę smarujemy masłem i wykładamy masę na dno i brzegi. Podpiekamy około 15 minut w 160°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia.
  2. Aby przygotować krem musimy podgrzać mleko z wanilią. Żółtka ubijamy z cukrem i mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Wlewamy żółtka do mleka i gotujemy około 2 minut, mieszając, aby nie było grudek. Usuwamy wanilię. Masę wykładamy na popieczony spód.
  3. Na wierzchu układamy żurawinę. Posypujemy cukrem i łyżeczką skrobi kukurydzianej.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem oraz posiekanymi pistacjami.

16 thoughts on “Tarta z żurawiną i pistacjami

  1. O mniam, bajeczna ta tarta… Zakochałam się🙂
    Ja ostatnio w kółko słucham ścieżki dźwiękowej z “Nightmare before Christmas”🙂 “Making Christmas” towarzyszy mi przy pieczeniu ciasteczek i pakowaniu prezentów… Maybe just a little bit creepy…😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s