Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami granatu

sałatka z buraków 2Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej sałatki, zakochałam się w jej kolorach. Dopiero później przeczytałam skład i zorientowałam się, że pod warstwą sera chowają się pieczone buraki. I chciaż nie jestem fanką buraków ( bo kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy Mama – miłośniczka buraczków – serwowała nam je obowiązkowało przynajmniej raz w tygodniu jako dodatek do obiadu), postanowiłam zrobić tę sałatkę w cudownych świątecznych kolorach.

Ze zdziwieniem stwierdziłam, że upieczone buraki smakują zupełnie inaczej niż sobie wyobrażałam, a w takiej kombinacji stanowią doskonałe preludium do zbliżających się świąt. Sałatka jest taka piękna, a przy tym smaczna i zdrowa, że sprawdzi się idealnie jako przystawka w menu świątecznego obiadu. U mnie zadebiutowała na świątecznym obiedzie (po irlandzku, czyli przed świętami), na który zaprosiliśmy naszych przyjaciół. Zyskała przychylne opinie, choć wszystkie zmysły mamił nam aromat pieczonej gęsi dochodzący z kuchni…

Poniższy przepis to zmodyfikowana wersja Beetroot superfood salad z książki Rozanne Stevens Relish BBQ.

sałatka z buraków 1

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW

  • 4 buraki
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 150 g liści sałatowych (sałaty, rukwi wodnej, roszpunki, rukoli, młodego szpinaku)
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • 100 g kiełków lucerny (lub mieszanki kiełków lucerny, kiełków brokułów i kiełków rzodkiewki)
  • pestki z połowy granatu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

1. Piekarnik nagrzewamy do 180˚C. Obrane buraki kroimy na kawałki ( w rozmiarze “na jeden gryz”). Przekładamy do formy żaroodpornej, dokładnie mieszamy z octem balsamicznym i oliwą, tak by wszystkie kawałki były dokładnie pokryte. Przyprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Gdy buraki zmiękną, wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. Sałatę myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i układamy w misce lub bezpośrednio na talerzach. Na sałatę wykładamy upieczone buraki. Polewamy wszystko pozostałym z pieczenia sokiem. Łyżeczką nabieramy miękki kozi ser i układamy na wierzchu sałaty. Posypujemy kiełkami, pestkami granatu i koperkiem.

3. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy.

12 thoughts on “Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami granatu

  1. Upieczone buraki smakują dużo lepiej także polecam nawet tym, którzy twierdzą, że za nimi nie przepadają. Fajnie jest odkrywać nowe smaki. Jestem pewna, że mi taka sałatka bardzo by smakowała, bo uwielbiam kozi ser. Bardzo ciekawe połączenie. Pozdrawiam ciepło!: )

    Like

  2. Pingback: Pieczona gęś po francusku | U stóp Benbulbena

  3. Koniecznie muszę spróbować. Nie wiem, co na to dzieci i Idealny Małż, ale najwyżej pochłonę ją sama. Może tylko zamienię kozi ser na owczy albo na fetę, bo kiedyś zraziłam sie “kózką”, ale i tak powinno być smacznie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s