Orzechowe cupcakes z cytrynową nutką

Nasz kolega zupełnie oszalał na punkcie teledysków zrealizowanych do piosenek islandzkiego zespołu Of Monsters and Men. Uważa je za niezwykle inspirujące i zmusza wszystkich, których napotka, do oglądania ich. Tym sposobem również ja zostałam zainfekowana i teraz zarażam…

A już z własnej i nieprzymuszonej woli popadłam w swego rodzaju uzależnienie od pewnych ciastek. Ciastka po pierwsze są dostępne w naszym wiejskim sklepie, który, jak wiecie, jest po drugiej stronie drogi, po drugie mają bardzo dobra cenę, po trzecie zostały wyprodukowane przez firmę Desobry w Belgii i polane prawdziwą belgijską czekoladą… Gdy je kupowałam po raz pierwszy, Sinéad zanim je skasowała,  lojanie mnie ostrzegła, że są przepyszne…

Tymczasem, by nie ulec złudzeniu, że kupne może lepsze niż domowe, przepis na orzechowe cupcakes z cytrynową nutką. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki 1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats, pełnej wspaniałych pomysłów na małe Conieco.

walnut cupcakes 2walnut cupcakes 3

WALNUT CUPCAKES

  • 85 g orzechów włoskich oraz 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji
  • 55 g masła (w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę)
  • 100 g miałkiego cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 70 g self-raising flour *
  • 2 jajka

Krem:

  • 55 g miękkiego masła
  • 85 g cukru pudru
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

* Self-raising flour to mąka “samorosnąca”, czyli taka, do której nie trzeba dodawać sody ani proszku do pieczenia, ponieważ już je w sobie zawiera. Mąkę “samorosnącą” można zastąpić zwykłą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia w proporcji: 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia na 225 g mąki pszennej.

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190˚C. Formę na 12 babeczek (lub 12 foremek na babeczki) wykładamy papierowymi foremkami do pieczenia.

2. Orzechy miksujemy w malakserze, przy czym musimy zrobić to ostrożnie. Miksujemy tylko do momentu, aż będą dobrze rozdrobnione, przedłużanie miksowania spowoduje zmianę konsystencji na oleistą!

3. Dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąke i jajka i mieszamy wszystko do momentu, aż się składniki połączą. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierowymi foremkami.

4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż będą ładnie wyrośnięte i złotobrązowe. Przekładamy na kratkę i czekamy, aż wystygną zupełnie.

5. W tym czasie robimy krem do dekoracji. Masło wkładamy do miski i ubijamy, aż stanie się puszyste. Dodajemy przesiany cukier puder, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i wszystko razem dokładnie mieszamy. Smarujemy wystudzone babeczki kremem, układamy na wierzchu każdej połówkę orzecha włoskiego.

16 thoughts on “Orzechowe cupcakes z cytrynową nutką

  1. Pingback: Brzoskwiniowe cupcakes i ciąg dalszy historii z hydraulikiem | U stóp Benbulbena

  2. Pingback: Ciasteczka migdałowe i powitanie Nowego Roku | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s