Szynka pieczona

szynka 2Zima za progiem. Ciemne chmury przykryły niebo, wichury szaleją obrywając ostatnie liście drzewom, deszcz zacina. Głucho wszędzie… Ciemno wszędzie…

Tymczasem w sieci atakuje, podobno przebój jesieni, utwór “My Słowianie”. Nie jest to muzyka, której słucham na co dzień, ale rozumiem dlaczego kawałek cieszy się popularnością. Chwytliwy motyw muzyczny, mocny wokal, kwieciste spódnice i biusty ciasno opięte gorsetami – jak dla mnie to mieszanka wybuchowa, i to taka, obok której trudno przejść obojętnie. Pewnie nie wszyscy dopatrzą się (dosłuchają) wielkiego oka, którym twórcy mrugają do widza/słuchacza. Uśmiechnęłam się po obejrzeniu teledysku, bo rozegnał trochę listopadową aurę.

Na obiad zatem też coś polskiego, domowego. Żadne tam zagraniczne frykasy, ale szynka wieprzowa prosto z pieca. Pieczona szynka to mięso, które doskonale sprawdzi się jako główne danie, a jesli coś zostanie z powodzeniem zastąpni kupną wędlinę w kanapkach. Pomysł na marynatę zaczerpnęłam z bloga Dorota Smakuje, ale zmodyfikowałam proporcje.

szynka 1SZYNKA PIECZONA

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej

Marynata:

  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

1. W miseczce mieszamy przyprawy, dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny oraz olej. Mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą. Miksturą dokładnie nacieramy umytą, osuszoną i związaną bawełnianą nicią szynkę.

2. Natarte mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wstawiamy do lodówki i marynujemy przez ok. 24h.

3. Nie wyjmujemy zamarynowanej szynki z rękawa. Mięso w rękawie ustawiamy w formie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Pieczemy ok. 1h.

4. Po wyjęciu odstawiamy na chwilę, by mięso “doszło do siebie”, następnie kroimy w plastry. Podałam szynkę jako danie obiadowe z kaszą gryczaną oraz pieczarkami gotowanymi w cydrze (250 g oczyszczonych i pokrojonych pieczarek podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego wraz z pokrojonymi kilkoma zielonymi cebulkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy ok. 200 ml cydru i gotujemy kilkanaście minut na niewielkim ogniu, przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką).

9 thoughts on “Szynka pieczona

  1. Szynka wygląda smakowicie, obudziłaś mi burczenie w brzuchu😉 O piosence już wiele słyszałam, chociaż jej samej jeszcze nie miałam okazji posłuchać, boję się, ale spróbuję się przemóc, w końcu jak hit, to hit.😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s