Nóżki kurczaka w miodzie z winogronami oraz surówka z marchwi

udka i surowka 3Mój Mąż jest wielkim fanem pieczonych nóżek z kurczaka. Tak wielkim, że zazwyczaj osobiście zajmuje się ich przyrządzaniem, pozostawiając do mej dyspozycji piersi oraz korpus wraz ze skrzydełkami jako porcję rosołową.

Czasami zdarza się, że udka wpadną w moje ręce. Wtedy staję przed prawdziwym wyzwaniem, by po pierwsze dogodzić wybrednemu podniebieniu mojego Męża, a przy okazji nieco utrzeć mu nosa i pokazać, że przygotowane inaczej tylko zyskają na smaku.

Nóżki w miodzie są proste w przygotowaniu, a cały efekt leży w jakości składników. Miód musi być naturalny, to podstawa. Użyłam miodu leśnego, bo po prostu taki miałam. Drugim istotnym składnikiem jest sos sojowy. Powienien być naturalny, czyli powstały w wyniku fermentacji soi i pszenicy w słonej wodzie. Taki sos potrzebuje kilku miesięcy dojrzewania, więc cena za butelkę nie jest niska. Sztuczne sosy powstają drogą hydrolizy z przetworzonych produktów, cały proces trwa zaledwie kilka dni, a efekt utrwalony zostaje konserwantami. Pomijając aspekt zdrowotny, produkty te po prostu różnią się smakiem.

Moje nóżki podałam z jaśminowym ryżem oraz surówką z marchewki. Uwielbiam tartą marchewkę i zazwyczaj drobniutko utarta z odrobiną cukru stanowi na moim talerzu połowę obiadu. Tym razem podaję prosty pomysł na duży efekt, a znalazłam go w książce Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska.

udka i surowka 2udka i surowka 1NÓŻKI KURCZAKA W MIODZIE Z WINOGRONAMI

  • 4 nóżki kurczaka
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 30 dag winogron bezpestkowych
  • sól
  • 2 łyżki masła

1. Miód i sos sojowy wlewamy do rondelka, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz listki otarte z kilku gałązek tymianku. Składniki podgrzewamy w rondelku, aż miód i sos sojowy dokładnie się połączą.

2. Mięso myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę delikatnie oprószamy niewielką ilością soli i dokładnie smarujemy miodowym sosem. Nóżki przykrywamy i odstwiamy na pół godziny.

3. Formę do pieczenia lub szklane naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego nóżki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C.

4. Po 30 minutach podlewamy nóżki sosem z pieczenia oraz dodajemy winogrona. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Nóżki podajemy z ryżem i surówką.

SURÓWKA Z MARCHWI

  • 4 marchewki
  • 2 garści koryntek
  • 2 garści pestek słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miałkiego cukru
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

1. Marchew myjemy, obieramy i scieramy na grubej tarce. Dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Wsypujemy rodzynki i pestki, mieszamy, posypujemy posiekana natka pietruszki.

W oryginalnym przepisie zamiast przybrania surówki pietruszką, autorka sugeruje polanie jej śmietaną. Ze śmietaną jest równie smaczna, ale kaloryczniejsza. W tym zestawieniu pieczone udka są wystarczająco tłuste, dlatego zamieniłam śmietanę na natkę.

7 thoughts on “Nóżki kurczaka w miodzie z winogronami oraz surówka z marchwi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s