Garniec korzennej zupy dyniowej

Dynia… Pomarańczowe jesienne słońce zaklęte w ogromnym warzywie. Do jedzenia i do ozdoby. Słodkawy posmak, piękny kolor, bogactwo kształtów i odmian…

Październik w niejednej kuchni to święto dyniowe. U mnie palmę pierwszeństwa dzierży dynia piżmowa. Przede wszystkim dlatego, że jest najłatwiejsza do dostania. Poza tym smakuje wszystkim domownikom, łatwo ją przyrządzić, ma bardzo wiele zastosowań i ciekawy wygląd.

dyniowa 1Ta zwykła, okrągła trafia do irlandzkich sklepów dopiero przed Halloween jako nieodłączny element dekoracyjny. Trzy sztuki zakupione przez Męża miały posłużyć przede wszystkim jako surowiec na latarnie. Wydrążanie z nich miąższu przyprawiło mnie o ból dłoni i przedramienia, więc moje wzornicze sugestie z wiertarką w ręku realizował nasz kolega James, za co należą mu się ogromne podziękowania.

Latarnie ustawiliśmy na parapecie frontowego okna i teraz nadaje się ono do ponownego mycia. Nie, nie zostało okopcone! Zostało wypalcowane przez dzieci z sąsiedztwa, bo lampiony zrobiły prawdziwą furorę. –Your pumpkins are really cool! – chwaliły, na moment zapominając o zbieraniu słodyczy…

Tymczasem w kuchni wydrążony miąższ wołał o przetworzenie. Pieczenie ciasta w Halloweenowe popołudnie odpadało, bo co raz biegłam otwierać drzwi. Ugotowałam więc zupę z przyprawami korzennymi. Zupa zyskała bardzo skrajne opinie – James był zachwycony, Króliczka również dziękowała za pyszną zupkę, mnie trochę rozczarowała, a Mąż zjadł, ale okropnie się krzywił i grymasił. Nie trafi ona do stałego menu w naszym domu, ale zanotuję ją tutaj, jako wspomnienie ciekawego Halloweenowego eksperymentu.

dyniowa 2

ZUPA DYNIOWA Z KORZENIAMI

  • miąższ z dwóch niezbyt dużych dyni
  • 4 marchewki
  • 1 pasternak
  • pół selera
  • 2,5 litra mięsnego wywaru
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka imbiru
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • crème fraîche

1. Marchewki, seler i pasternak obieramy i kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa. Chwilę obsmażamy, po czym podlewamy wywarem mięsnym (2-3 filiżanki), zmniejszamy temperaturę i przykrywamy. Po 5 minutach wrzucamy miąższ z dyni. Podlewamy wywarem z mięsa, mieszamy i przykrywamy. Co jakiś czas dolewamy wywaru i mieszamy, pilnując, by zupa się nie przypaliła.

2. Gdy warzywa są ugotowane wsypujemy przyprawy korzenne i mieszamy. Wlewamy sok z cytryny, chwilę jeszcze gotujemy, po czym zdejmujemy zupę z pieca i blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą łyżką śmietany.

4 thoughts on “Garniec korzennej zupy dyniowej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s