Tarta z dynią, chorizo, szpinakiem i kozim serem

tarta dyniowa 3Kończy się październik. We wszystkich sklepach królują dekoracje Halloweenowe, które przypominają mi o wspaniałym, jesiennym przysmaku jakim jest dynia. W Irlandii najpopularniejszą odmianą  jest dynia piżmowa. Ma ona zabawny gruszkowy kształt, okropnie twardą skórkę i słodki miąższ. Niektórzy twierdzą, że jest to najsmaczniejsza odmiana.

Przy jej przygotowaniu najwięcej trudności sprawia obieranie i krojenie, ponieważ jest dość twarda. Obiera się ją ustawiając warzywo pionowo i tnąc od czubka do dołu. Wpierw należy odciąć spód i czubek ostrym nożem, następnie ustawić dynię pionowo i obierać przy użyciu ostrego noża lub obieraka. Wstawienie uprzednio dyni na 3 minuty do mikrofalówki znacznie ułatwia pracę. Niektóre przepisy zalecają pieczenie przekrojonej na pół dyni w skórce – w takim wypadku zmiękczenie warzywa w mikrofalówce jest porządane, bo rozkrawanie dyni na dwie połówki jest uciążliwe.

tarta dyniowa 1tarta dyniowa 2Jedną z moich ulubionych potraw z dynią jest tarta na kruchym spodzie według przepisu Catherine Fulvio opublikowanego w Irish Country Magazine (autumn 2012). Delikatnie zmodyfikowałam przepis, gdy pierwszy raz przygotowywałam tę tartę i tak już zostało. W oryginalnym przepisie dodatkowo występują szalotki, sok z połówki cytryny i kmin rzymski, który zamieniłam na nasz kminek. Także ciasto przygotowuję według swojego ulubionego przepisu. Oryginalny przepis sugeruje zrobienie kilku małych tart, ale u mnie występuje zawsze jako jedna, duża tarta. Przepyszna…

TARTA Z DYNIĄ, CHORIZO, SZPINAKIEM I KOZIM SEREM

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 masła
  • 40 ml zimnej wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

1. Mąke przesiewamy do miski, dodajemy masło i wyrabiamy opuszkami palców, aż powstana okruchy. Dodajemy rozbełtane jajko i wodę i wyrabiamy, aż uzyskamy miękkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

  • 1 dynia piżmowa
  • 200 g chorizo
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50 g szpinaku
  • 2 łyżki crème fraîche
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy

tarta dyniowa 41. Dynię obieramy i kroimy w kostkę (2 cm), chorizo kroimy w grube plasterki. Szpinak myjemy i grubo siekamy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180˚C. Formę do pieczenia smarujemy olejem, wykładamy dynię, posypujemy ją kminkiem, mieszamy (by obtoczyć ją w oleju) i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie do dyni dodajemy chorizo, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

3. Dynię i chorizo mieszamy ze szpinakiem, serem kozim i śmietaną. Przyprawiamy pieprzem i solą.

4. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch wykładamy nadzienie, wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika. Przed krojeniem zostawiamy na 5 minut, by tarta przestygła.

9 thoughts on “Tarta z dynią, chorizo, szpinakiem i kozim serem

  1. Pingback: Aromatyczna tarta z pomidorami i cukinią oraz Fleadh Cheoil 2014 | U stóp Benbulbena

  2. Pingback: Zupa z pieczonej dyni z kozim serem i chorizo | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s