Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Żeberka w miodzie

zeberka 3

Powiał chłód nocny… Drzewa pieśń jesienną
Nucą po cichu — nad kolebką własnéj
Zagłady… Z chmurek wyjrzał miesiąc jasny,
Jak upiór, głębię rzuciwszy bezdenną.

Nędzną wioszczynę sen otulił w sploty
Wrześniowych zmroków… Z karczmy tylko bije
Dumka pijana, która tyle kryje
Dzikiego bólu i dzikiej tęsknoty.

I ona zmilkła… Umilkł głos ochrypły…
Cyt!… To chróst trzeszczy, to wrota zaskrzypły;
Ostatni wieśniak spać do domu kroczy.

Jutro się zbudzi, znowu o pół doby
Bliższy tej śmierci, co tam gdzieś, w żałoby
Zielsko owita, wlepia weń swe oczy.

Kasprowicz, Jesień (fr.)

Jesień w literaturze często przedstawia się jako tę demoniczną porę roku, która zabiera radość bohaterom jak liście drzewom. Jesień to pora cmentarna, z zapachem palonych liści, z zimnym, ciemnym i wilgotnym porankiem, z wieczorem ogrzewanym kilkoma kroplami mocniejszego…

Jesień to literacka pora odjazdów, samotnych wędrówek wśród błota i zacinającego deszczu. To czas przypadkowych spotkań, które w dziwny sposób wpłyną na późniejsze losy postaci…

Jesień zachęca do zakopania się pod koc, z kubkiem aromatycznej herbaty i książką w dłoni. Gdy pogrążam się w kolejnej lekturze, w kuchni rządzi Mąż. Tak w jesiennym klimacie miodem zalewał żeberka…

zeberka 1ŻEBERKA WIEPRZOWE W MIODZIE

  • żeberka (u nas były 3 żeberka z dużą ilością mięsa przy każdej kości)
  • olej lub oliwa do smażenia

Marynata:

  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu (oraz kilka łyżek miodu do polania przed pieczeniem)
  • zioła: rozmaryn, tymianek, oregano

zeberka 21. Żeberka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą, posypujemy ziołami i palewamy miodem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, możemy też  zamarynowe żeberka zostawić na noc w lodówce.

2. Na rozgrzanym oleju (lub oliwie) obsmażamy żeberka z każdej strony na złoty kolor. Szczególnie zwracamy uwagę, by dobrze wysmażyć tłuszcz.

3. Przekładamy żeberka do żaroodpornego naczynia, polewamy obficie miodem. Wstawiamy do nagrzanego do 180˚C piekarnika na ok. 45 – 60 minut. W połowie pieczenia odwracamy żeberka, by miód mógł się ładnie skarmelizować z obu stron.

4 thoughts on “Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Żeberka w miodzie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s