Gruszkowy crumble z imbirem i gorzką czekoladą

crumble gruszkowe 4Crumble jest typowym deserem wyspiarskim. W swej najprostszej, podstawowej wersji są to owoce z cukrem zapiekane pod kruszonką. Banalnie proste danie, wyjatkowo szybkie w przygotowaniu.

Do crumble wykorzystuje się owoce występujące sezonowo, bujnie i często w nadmiarze oraz dostępne cały rok jabłka. Od czerwca na stołach Irlandczyków króluje rhubarb crumble, gdy jest gorąco podaje sie go z kulką lodów śmietankowych, gdy pojawią się pierwsze maliny, pierwszy agrest – również wskakują pod kruszonkę. W sierpniu jeżynowy crumble z łyżką bitej śmietany cieszy podniebienie. Zaś z początkiem jesieni pod pierzynką z kruszonki pysznią się gruszki.

Crumble jest przepyszny w swej bazowej wersji, ale dodanie odrobiny przypraw, orzechów, czekolady, skórki z cytrusów potrafi zamienić ów prosty deser w wykwintne danie, szalechetnie zwieńczające obiad.

crumble gruszkowe 2W jesiennym numerze The Irish Country Magazine Catherine Fulvio prezentuje trzy przepisy z wykorzystaniem gruszek. Jednym z nich jest gruszkowy crumble z imbirem, rozmarynem i gorzką czekoladą. Gdy tylko przeczytałam listę składników, wiedziałam, że natychmiast muszę taki deser zrobić. Przepis jest idealny, zastąpiłam tylko świeży rozmaryn suszonym, bo zabrakło w sklepie, a akurat rozmarynu na moim parapecie brakuje.

Deser cudownie jesienny, trochę nostalgiczny, ale rozgrzewający swą imbirową nutą. Moja Króliczka była zaskoczona smakiem, otwierała swe niebieskie oczka ze zdziwienia, a na koniec wydała werdyk: – Mamo, jutro zrób taki sam deser. Jest pyszny!

GRUSZKOWY CRUMBLE Z IMBIREM I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Kruszonka:

  • crumble gruszkowe 180 g mąki
  • 60 g schłodzonego masła (plus łyżeczka masła do natłuszczenia kokilek)
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 60 g jasnego cukru brązowego
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 4 łyżki jasnego cukru brązowego
  • ½ łyżeczki rozmarynu (świeżo posiekanego lub suszonego)

crumble gruszkowe 5

1. Czekoladę siekamy na dość drobne kawałeczki. Mąkę z masłem wyrabiamy opuszkami palców tak, by uzyskać “okruchy”. Dodajemy posiekaną czekoladę, cukier, imbir, skórkę pomarańczową oraz płatki owsiane. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160˚C. 4 okrągłe kokilki natłuszczamy rozpuszczonym masłem.

3. Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy imbir, brązowy cukier i rozmaryn, wszystko mieszamy. Nakładamy nadzienie do natłuszczonych kokilek, zostawiając około 2 cm przestrzeni na kruszonkę.

4. Dopełniamy kokilki kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy, by nieco ostygły, ale serwujemy jeszcze ciepłe.crumble gruszkowe 3

Akcja z gruszką w tle

7 thoughts on “Gruszkowy crumble z imbirem i gorzką czekoladą

  1. Pingback: Crumble warzywne i Benbulben w najnowszym filmie | U stóp Benbulbena

  2. Pingback: Bezglutenowy jabłkowy crumble z pomarańczową nutą oraz kilka słów o katowickiej tragedii | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s