Pierś kurczaka z irlandzkim nadzieniem oraz z sosem grzybowym

chicken with stuffing 3Jednym z pierwszych kulinarnych doświadczeń po przeprowadzce do Irlandii była przygoda ze stuffingiemStuffing po angielsku to nic innego jak nadzienie. I również nic bardziej mylącego… Irlandczycy pod tym pojęciem rozumieją specyficzne nadzienie do drobiu, które składa się przede wszystkim z okruchów chleba wymieszanych z roztopionym masłem. Do podstawowej wersji dokłada się przeróżne dodatki, bo nie ma jednego przepisu na stuffing.

Samo istnienie takiego specyficznego farszu jeszcze nie przyprawiło mnie o zawrót głowy. Ze zdziwienia otwierałam szeroko oczy, gdy w pracy miałam tym chlebowym farszem nadziewać bułki… Bo bułki miały być z kurczakiem… Szybko przestałam się dziwić, bo przecież nasze dania też wydają się “nienormalne” obcokrajowcom, szczególnie te zepsute ogórki i kapusta. Przyszło mi jednak jeszcze raz otworzyć buzię ze zdziwienia, gdy trafił się klient, który domagał się, by mu dano więcej stuffingu do kanapki. Chleb z masłem nadziewany chlebem z masłem…

chicken with stuffing 1O tym, że stuffing może być naprawdę pysznym dodatkiem do drobiu, przyszło mi się dowiedzieć będąc po drugiej stronie. To znaczy jako klient restauracji, a nie jej pracownik. Dobrze dosmaczony irlandzki farsz potrafi zamienić prozaiczną pierś kurczaka w danie godne królewskiego stołu. Wtedy okazuje się, że okruchy chleba nasączone masłem pełnią głównie rolę spoiwa do nadzienia i nośnika aromatu.

Oboje z mężem lubimy odtwarzać restauracyjne dania w domu. Nigdy nie jest to oczywiście dokładnie to samo danie, ale próba przypomnienia jego przewodniej myśli. Efekty są różne. Czasami sami siebie zaskakujemy zupełnie nowym odkryciem, czasami w domu potrawa udaje się lepiej niż ta, którą zjedliśmy w restauracji, a czasem chodzimy kilka raz na to samo danie, starając się zmusić nasze kubki smakowe do odkrycia sekretnego składnika. Wtedy chyba jest najlepsza zabawa…

Ostatnio przyrządziłam pierś kurczaka nadziewaną po irlandzku, a smakowy zestaw stuffingu jest inspirowany jedną z flagowych potraw serwowanych w Lang’s Restaurant.

chicken with stuffing 4PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA PO IRLANDZKU Z SOSEM GRZYBOWYM

  • 2 piersi kurczaka
  • sól, pieprz, tymianek

Stuffing:

  • 60 g wędzonego boczku
  • pół średniej bagietki (najlepiej wczorajszej)
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii

Sos grzybowy:

  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 200 ml crème fraîche
  • garść świeżego tymianku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

chicken with stuffing 2

1. Grzyby oczyszczamy i zalewamy gorącą (nie wrzącą) wodą. Odstawiamy przynajmniej na godzinę.

2. Bagietkę na stuffing należy zetrzeć na tarce na dużych otworach. Masło roztapiamy na małym ogniu (lub w mikrofalówce), mieszamy z bułką. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Boczek z cebulą przesmażamy na patelni i dodajemy do bułki. Dodajemy szałwię i mieszamy wszystko razem.

3. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy tak, by powstały kieszonki. Mięso nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Faszerujemy stuffingiem, spinamy wykałaczkami i gotujemy ok. 20-25 minut na parze.

4. Wyjmujemy grzyby z wody, w której się moczyły. Wody spod grzybów nie należy wylewać. Grzyby kroimy i smażymy na maśle. Następnie dodajemy śmietanę, pieprz, sól i tymianek, zmniejszamy temperaturę pod rondelkiem i dusimy. Możemy dodać kilka łyżek wody spod grzybów, by uzyskać ciemniejszy kolor sosu.

5. Z ugotowanych piersi wyjmujemy wykałaczki, podajemy z sosem grzybowym i z ziemniakami w dowolnej postaci.

4 thoughts on “Pierś kurczaka z irlandzkim nadzieniem oraz z sosem grzybowym

  1. Pingback: Bardzo angielska zupa dyniowa | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s