Faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami pierś kurczaka z sosem czosnkowym

faszerowana pierś kurczakaOd dwóch dni pada najbardziej z denerwujących irlandzkich deszczy. Deszcz pozornie nieistniejący, bo nie widać go za oknem, jego krople nie czynią kręgów na powierzchni kałuży, nie stuka w okna, nie dźwięczy na dachu. Nie pada on pionowo ani pod lekkim skosem. Po prostu mikroskopijne krople wody wirują w powietrzu, poruszane przez wiatr buchają znienacka w twarz, oblepiają równiutko od stóp do głów, wdzierają się podstępem pod parasol, pod płaszcz, za kołnierz… Zbijają się w kupki i perlą na pajęczynach, sznurach do suszenia bielizny, smętnie zwisają z klamki u drzwi.

Króliczka przyniosła już pierwszy katar do domu, zapchany nosek nie dał jej spać w nocy, ale dzielna jest, do szkoły szła z uśmiechem i czapką na główce. W drodze powrotnej obskoczyła wszystkie kałuże, a teraz przez nos wyśpiewuje półszeptem piosenkę o pszczółce. Wykleja motylki, ważki, żabki i biedronki bez żalu za minionym latem, z entuzjazjmem wypatrując świąt.

Lubię jesień najbardziej ze wszystkich pór roku, ale tęsknię za tą złotą polską. Za drzewami mieniącymi się wszystkim odcieniami bursztynu, za długimi spacerami w ostatnich ciepłych promieniach słońca, za brodzeniem w stosach suchych liści, za niecierpliwym czekaniem na kasztany…

Próbując odegnać deszczowy klimat, wypchałam piersi kurczaka suszonymi pomidorami i mozzarellą. Wspomnienie gorącego lata na talerzu…

FASZEROWANA MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIERŚ KURCZAKA Z SOSEM CZOSNKOWYM

  • 2 piersi kurczaka
  • 60 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • 200 g crème fraîche
  • 2 duże ząbki czosnku

faszerowana pierś kurczaka 2faszerowana pierś kurczaka 11. Piersi kurczaka myjemy. Osuszone nacinamy w ten sposób, by zrobić kieszonkę, do której włożymy nadzienie. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w sporą kostkę. Na przemian wkładamy do kieszonek w piersiach kurczaka pomidorki i ser. Ilość nadzienia zależy od rozmiaru użytego mięsa i… od tego, czy nie zjemy połowy pomidorków w trakcie faszerowania…

2. Kieszonki wypełnione nadzieniem spinamy wykałaczkami. Mięso skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy zalewą spod pomidorów. Gdyby było jej za mało, po prostu dodajemy kilka kropli oliwy. Możemy posypać ulubionymi ziołami. Mięso zostawiamy na 15 minut.

3. Piersi gotujemy na parze ok. 20 minut. Do gotowania na parze możemy użyć parowara lub specjalnego sitka wkładanego do garnka.

4. Śmietanę wlewamy do małego rondelka, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podgrzewamy do zawrzenia.

5. Faszerowane piersi podajemy z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami lub frytkami, dorzucamy garść pomidorków koktajlowych i kilka listków bazylii do przybrania.

4 thoughts on “Faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami pierś kurczaka z sosem czosnkowym

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s