Brokułowa zupa z cheddarem i grzankami

DSC_7219Moja Króliczka rozkochała się niedawno w zupach. –Mamo, mamo! Zrób mi red soup! Z uszkami! – woła w chwilach kulinarnego olśnienia. Na szczęście w wioskowym sklepie nie sprzedają całych buraków, tylko irlandzki specyfik – obrane, na wpół ugotowane i hermetycznie zafoliowane malutkie buraczki. Dzięki temu nie jemy raz w tygodniu barszczu i ze spokojem mogę czekać do Świąt Bożego Narodzenia na przygotowanie owej ukochonej czerwonej zupy.

Tymczasem ustalam menu zupowe z Córką. – To może zrób zupę z truskawek – rozmarza się Króliczka – też będzie czerwona… W życiu próbowałam dwa razy zupy owocowej i niestety mój żołądek się bardzo buntuje przeciw takim eksperymentom. Truskawkowa odpada, poniekąd również z braku truskawek o tej porze roku.

– A z brokułków można zrobić zupę? – zastanawia się Córka. Wreszcie coś rozsądnego, więc z aplauzem przystaję na tę propozycję. Mam jednak ochotę na coś więcej niż zupę jarzynową z dominacją brokułów. Szybkie spojrzenie w wyszukiwarkę i znajduję kremową zupę z dodatkiem sera cheddar. Wprost idealnie, bo cheddar to flagowy irlandzki produkt. Żadnych problemów z dostaniem dobrego gatunku nawet w wiejskim sklepie.

A efekt? Powiem tylko tyle, że dodaję przepis do stałego menu. Obowiązkowe danie w sezonie jesiennym.

GRZANKI DO ZUPY JARZYNOWEJ

  • DSC_7217pół bagietki – najlepiej wczorajszej
  • oliwa
  • ulubione zioła: tymianek, oregano, bazylia, pietruszka, pokruszone liście laurowe, szałwia (mogą być suszone)

Piekarnik nagrzewamy do 180˚C. Bagietkę kroimy w kostkę. Zioła mieszamy z  3 łyżkami oliwy. Ziołową oliwą smarujemy bagietkę. Pieczemy kilka minut, następnie przewracamy grzanki na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor.

Smarowanie chleba oliwą jest dość niewdzięcznym zajęciem, alternatywnie można użyć oliwy w spreju, co zdecydowanie ułatwia pracę.

DSC_7221

ZUPA BROKUŁOWA Z CHEDDAREM

(przepis pochodzi z bloga Happiness is homemade, zmieniłam tylko proporcje)

  • 450 g brokułów
  • 80 g dojrzałego jasnego cheddara
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz, grzanki

Warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki, marchew kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy. Warzywa gotujemy w bulionie dopóki nie zmiękną. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Mieszamy, aż się rozpuści. Całość blendujemy, by uzyskać gładką i kremową konsystencję. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

10 thoughts on “Brokułowa zupa z cheddarem i grzankami

  1. Bardzo się cieszę, że smakowała🙂 Z teraźniejszą pogodą na wyspach nic tylko zupami się zajadać, czas powoli odkopywać swetry i zacząć zaszywać się pod kocem z miską ciepłej zupy🙂 Pozdrawiam, Sylvia.

    Like

  2. Pingback: Zupa kalafiorowa z Cashel Blue i dżemem z damaszek oraz o kamapanii crowd-fundingowej | U stóp Benbulbena

  3. Pingback: Zupa z dyni piżmowej z szafranem – odrobina słońca, gdy go tak mało za oknem | U stóp Benbulbena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s