Łosoś i szparagi z winegretem z suszonych pomidorów

Nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że łosoś i szoparagi stanowią wspaniałą kompanię. Widziałam takie połączenie w dziesiątkach kombinacji. Były szparagi z łososiem zapiekane w cieście, smażone w omlecie, zawinięte w makaron ryżowy, wmieszane w spaghetti i inne makarony, w zapiekance, pasztecie i galarecie, w wrapie i jako wypełnienie tarty. Łosoś smażony, pieczony i grillowany, ze szparagową kołderką lub na szparagowym posłaniu, a czasem po prostu obok siebie na jednym talerzu. Ostatnio trafiłam na kotleciki łososiowe u Chilli & Tonki oraz na łososia z patelni grillowej u Ewy, której Życie smakiem się toczy. W obu przepisach szparagi dają popis. A jeszcze Neven Maguire w czerwcowo-lipcowym numerze The Irish Country Magazine łososia ze szparagami zawija w szynkę parmeńską. Mają oni, mam i ja. Bez łososia i szparagów czułabym się niekompletna, więc poniższym wpisuję się do łososiowo-szparagowej rodziny.

łosoś z pomidorowym winegretem 3

ŁOSOŚ I SZPARAGI Z WINEGRETEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Łosoś:

  • 2 dzwonka łososia lub 2 filety z łososia
  • łyżka masła
  • pół pęczka koperku
  • pieprz
  • łosoś z pomidorowym winegretem 1sól
  • sok z cytryny

Szparagi:

  • 16 szparagów
  • sól

Winegret (inspirowany przepisem Nevena Maguire’a – The Irish Country Magazine June/July 2013):

  • 12 suszonych pomidorków w oliwie
  • kilka łyżek ziołowego oleju rzepakowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta chilli
  • 4 listki bazylii
  • sól
  • pieprz

1. Wszystkie składniki winegretu miksujemy razem tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

2. Umytego i osuszonego łososia oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy koperkiem. Na wierzchu każdego kawałka układamy pół łyżki masła. Każdą porcję ryby zawijamy w folię aluminiową, folię na wierzchu nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

3. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Główki szparagów najszybciej się rozgotowują, dlatego powinny wystawać z wody.

4. Na środku talerzy robimy duży kleks winegeretem, układamy szparagi a na nich łososia. Łososia skrapiamy winegretem.

łosoś z pomidorowym winegretem 2łosoś z pomidorowym winegretem 4Winegretu możemy też użyć do przyprawienia łososia przed pieczeniem, zyska wtedy również intensywniejszy kolor. Nie dodajemy wtedy koperku do pieczenia, zostawiamy go do udekorowania potrawy na talerzu.

2 thoughts on “Łosoś i szparagi z winegretem z suszonych pomidorów

  1. łososiem to ja już powoli się tu przejadlam. Wiadomo popularny i łatwy do kupienia tu jako świeży, ewentualnie mrożony ale bez panierki (chyba najłatwiejszy w sumie). I do tego nie taki mega drogi jak w Polsce.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s