Irish Beef and Guinness Stew with Champ

Często mamy gości z Polski. Przyjeżdżają głównie po to, by zobaczyć się z nami, a my chcemy pokazać im kawałek Irlandii. Uważam, że podróż w inne strony to nie tylko oglądanie krajobrazów, poznawanie historii, zwiedzanie zabytków. To także poznawanie ludzi i ich codziennego życia, przede wszystkim zaś zwyczajów kulinarnych. Dlatego naszym gościom staram się podać odrobinę Irlandii na talerzu.

irish guinness stew 4

Jedną z flagowych potraw irlandzkich jest stew. Węgierski gulasz, niemiecki pichelsteiner, rosyjski Бефстроганов czy francuski bœuf bourguignon to jego europejscy kulinarni kuzyni.

Irish stew tradycyjnie jest przygotowywany z mięsa baraniego, rzadziej koziego. Dzisiaj równie popularny, jak nie bardziej, jest stew  z mięsa wołowego. Oprócz mięsa potrawę stanowią warzywa, przy czym ziemniaki mogą być ugotowane wraz z innymi składnikami, albo osobno. Tradycyjnym dodatkiem są nie tylko ziemniaki, ale także kasza jęczmienna perłowa. Ja podałam z champ czyli z ziemniaczanym purée po irlandzku. Stew może być zarówno gotowany na płycie kuchni, jak i przyrządzany w piekarniku. Konsystencja potrawy jest zbliżona do zupy, ale zdecydowanie mniej w niej płynu.

Mój pierwszy stew zrobiłam niedawno specjalnie na przyjazd Teścia. Wybrałam wersję z piwem Guinness, a potrawę przygotowałam według przepisu z ksiażki Irish Traditional Cooking Dariny Allen. Tym razem nie eksperymentowałam, bo chciałam zyskać prawdziwie irlandzkie danie. Dodałam tylko trochę więcej czosnku…

irish guinness stew 1Potrawa udała się wspaniale, stew smakował wybornie, a kolor jaki przybrał był obłędny. Do ugotowania mojego stew użyłam najlepszego piwa, czyli prosto z wiejskiego pubu. Mąż, który zaoferował się osobiście nabyć trunek, wrócił roześmiany, bo właściciel baru żartował, że szkoda takiego dobrego piwa do stew. Przypuszczam, że wszyscy patrons rechotali z tego dowcipu…

IRISH BEEF AND GUINNESS STEW

  • 900 g wołowiny na gulasz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • pieprz cayenne lub chilli
  • 3 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczone w 4 łyżkach wody
  • 300 ml Guinnessa
  • 225 g marchwi
  • kilka gałązek tymianku
  • posiekana pietruszka do ugarnirowania potrawy

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę (kawałki ok. 5 cm). Pokrojone mięso mieszamy w misce z łyżką oleju. Mąkę przyprawiamy solą, pieprzem i dwiema szczyptami chilli. Mieszamy mięso z mąką, tak by było dokładnie w niej obtoczone.

Na dużej patelni należy dobrze rozgrzać pozostały olej, wrzucić mięso i smażyć tak długo, aż zbrązowieje z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojoną w dość grubą kostkę, rozdrobniony czosnek oraz koncentrat pomidorowy, przykrywamy patelnię i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut.

Przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, zaś na patelnię wlewamy odrobinę piwa, stawiamy ponownie na płycie kuchenki i doprowadzamy do wrzenia, by rozpuścić skarmelizowany sok z mięsa, który do niej przywarł. Wlewamy sos z patelni do naczynia z mięsem, dolewamy resztę piwa, dodajemy pokrojone w słupki marchewki oraz tymianek. Ewentualnie dosalamy do smaku.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160˚C na ok. 2 – 2,5 godziny. Podajemy z dużą ilością pietruszki oraz z ziemniakami.irish guinness stew 2irish guinness stew 3

CHAMP

Champ to chłopska potrawa i stanowiła ona niegdyś cały posiłek. Dziś, gdy spożycie mięsa gwałtownie wzrosło, jest najczęściej dodatkiem do niego. Jest mnóstwo odmian tego dania i różne warzywa bądź zioła dodaje się do ziemniaczanego purée.

  • 5 ziemniaków
  • pół pęczka zielonej cebulki lub szczypiorku
  • 150 ml mleka
  • 2-3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki należy umyć i ugotować. W Irlandii bardzo często obiera się ziemniaki dopiero po ugotowaniu, ale można je wpierw obrać, a potem gotować. Zieloną cebulkę (wraz z białymi końcami) drobno kroimy, zalewamy zimnym mlekiem i po mału doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minut, potem wyłączamy kuchenkę, ale pozostawiamy garnek na ciepłym palniku, by cebulka oddała mleku swój smak. Ugotowane ziemniaki obieramy i dokładnie rozganiatamy, tak by nie było grudek. Dodajemy mleko wraz z cebulką oraz masło. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, by uzyskać aksamitną konsystencję. Podajemy w jednej misce lub każdemu osobno w małej miseczce z kawałkiem masła na wierzchu.

6 thoughts on “Irish Beef and Guinness Stew with Champ

  1. Danie nie tylko pysznie wygląda, ale też pysznie smakuje🙂 Ja miałam to szczęście, że mogłam kosztować stew w wersji oryginalnej – przyrządzone przez moją utalentowaną siostrzyczkę🙂 Mniam🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s