Ulubione ciasteczka Taty, czyli Coconut & cranberry cookies

cookies small 1Wakacje w pełni, pogoda cudowna, a moje dziecko tęskni za swoim przedszkolem… Spotkałyśmy wczoraj Tinę, wychowawczynię z przedszkola, do której Lidka bardzo się przywiązała. Po powrocie do domu małe marudziło na przymusowe wakacje, bo w przedszkolu było tak dobrze…

Ukochanym dniem naszej pociechy w przedszkolnej rutynie był baking day. Raz w tygodniu dzieci przyrządzały coś pysznego, tematycznie związanego z omawianym aktualnie zagadnieniem. Były ciasteczka w kształcie sygnalizacji świetlnej, gdy uczyli się przechodzić przez ulicę; były babeczki-jeżyki, gdy rozmawiali o zwierzątkach, które zapadają w sen zimowy; piekli ciasto świąteczne na Boże Narodzenie i smażyli naleśniki na Pancake Day. Kiedy uczyli się o zdrowym odżywianiu, piekli chleb i pełnoziarniste bułeczki.

Podpatrując, jak radzą są panie przedszkolanki z gromadką rozbrykanych maluchów uzbrojonych w mąkę i jaja, postanowiłam sama spróbować upiec coś z córką. Dzisiaj sama się dziwię, dlaczego aż tak obawiałam się dziecka w kuchni, bo choć straty są nieuniknione, to zabawa pierwszorzędna. Teraz na hasło “czas zabrać się za gotowanie” Lidka pierwsza biegnie do kuchni, zakłada fartuszek i z miną aniołka obiecuje, że na pewno tym razem nie wyleje butelki oleju na siebie…

Ponieważ wyjadłyśmy z Lidką owocowe tiramisu, postanowiłyśmy wynagrodzić tę stratę mojemu mężowi i razem upiec mu jego ulubione ciasteczka.

cookies small 2COCONUT & CRANBERRY COOKIES (ciasteczka z kokosem i żurawiną)

  • 225 g miękkiego masła
  • 140 g miałkiego cukru
  • 1 żółtko, rozbełtane
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 280 g mąki
  • szczypta soli
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 60 g suszonej żurawiny

cookies small 3Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180˚C. Wykładamy dwie duże blachy papierem do pieczenia. Masło i cukier ucieramy w dużej misce na puszystą masę. Dodajemy żółtko oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę ucieramy. Do masy dodajemy przesianą mąkę z solą, wiórki kokosowe i żurawinę. Wszystko razem mieszamy.

Łyżką nabieramy ciasto i wykładamy na blachę formując kopczyki. Pieczemy ok. 12 minut. Wyjmujemy ciastka z pieca i pozostawiamy, by wystygły (ok. 10 minut). Dopiero przestudzone przekładamy z blachy na kratkę, by wystygły zupełnie. Cookies lubią być przechowywane w blaszanych puszkach lub hermetycznych pojemnikach.

Powyższy przepis pochodzi z książki 1001Cupcakes, Cookies & other tempting treats, którą bardzo, bardzo lubię. Przyznam szczerze, że nie próbowałam wykładać ciasta łyżką, bo zawsze robię to dłońmi. Kokosowe ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, proste i nie muszą wyglądać idealnie, dlatego są fantastyczną propozycją do zrobienia wspólnie z dzieckiem. Pamietajmy tylko o tym, że w piecu przebywają krótko i warto po 10 minutach zerknąć, czy nie mają już dość, bo bardzo łatwo je przypalić! Z podanej ilości składników udaje się zrobić 25-30 pachnących, kruchych ciasteczek.

Z dziećmi i dla dzieci

5 thoughts on “Ulubione ciasteczka Taty, czyli Coconut & cranberry cookies

  1. Kocham takie ciasteczka! Szybkie, proste i pyszne🙂 A polaczenia zurawiny i kokosu prawde mowiac nie probowalam…
    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    (www.lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s