Deser, o którym będziecie śpiewać czyli Mixed Berry Tiramisu

berry tiramisu 6Latem ciężkie ciasta ustępują miejsca plackom i deserom owocowym. Zatrzęsienie świeżych truskawek, jagód, malin i porzeczek pobudza wyobraźnię. Kiedy znudzą się tradycyjne placki drożdżowe i kompoty, a przetworów domowych mamy już całą spiżarkę, wtedy warto sięgnąć po przepis oryginalny, nietuzinkowy… Pozwoli on na nowo odkryć upojny smak lata zaklęty w owocach.

Deser, który stał się przebojem w moim domu, poznałam pracując w jednej z kawiarni w Sligo. Całe lato serwowaliśmy jego najprostszą, bazową wersję i znikał w okamgnieniu, często zanim zdążył dobrze się schłodzić. Oryginalny przepis pochodzi z książki Avoca Café Cookbook, która jest jedną z moich ulubionych. Szczególnie cenię w niej przepisy na sałatki, zupy, ciasta i desery.

Mixed Berry Tiramisu to połączenie smaków angielskiej trifle i włoskiego deseru. Maliny, truskawki i jeżyny z nutką cynamonu oraz aksamitny smak serka mascarpone to dekadencka propozycja dla poszukujących wciąż nowych doznań smakoszy.

MIXED BERRY TIRAMISU

  • 150 ml wody
  • 100 g cukru do syropu oraz 90 g cukru do masy serowej
  • 175 g truskawek
  • 175 g malin
  • 175 g jeżyn
  • 3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 650 g almond fingers lub 40 ciastek Savoiardi (tyle, by starczyło na dwukrotne wypełnienie naszego naczynia)
  • opcjonalnie: łyżka crème de cassis, 50 g płatków migdałowych, 50 g startej gorzkiej czekolady, 2 laski cynamonu, 10 g cukru waniliowego

berry tiramisu 1150 ml wody z cukrem (100g) i cukrem waniliowym (nie jest konieczny) podgrzewamy w garnku, aż do rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu utrzymujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty do uzyskania delikatnego syropu. Dodajemy umyte owoce oraz cynamon, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu kolejne 2-3 minuty. Odsączamy owoce, zachowując syrop. Wlewamy  likier do syropu (nie jest obowiązkowy).

W dużej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż masa stanie się jasna. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy dalej, do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Jeśli używamy ciastek migdałowych (almond fingers), które są dość duże: nasączamy ciastka w syropie, układamy w naczyniu, na wierzchu rozsmarowujemy połowę masy serowej, wykładamy owoce i przykrywamy pozostałą masą serową.

Jeśli używamy ciasteczek Savoiardi: połowę ciastek nasączamy w syropie, układamy w naczyniu, na ciastkach smarujemy połowę masy serowej, wykładamy połowę owoców. Następnie pozostałe ciastka moczymy w syropie, układamy na owocach, przykrywamy pozostałymi owocami, a nich rozsmarowujemy pozostałą masę serową.

Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy posypać płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

berry tiramisu 5Jeżeli deser ma być ozdobą szczególnego przyjęcia, warto rozważyć przygotowanie go w pucharkach lub innych małych naczyniach, ponieważ ma on smak niebiański, ale wygląd niezbyt reprezentacyjny. Zazwyczaj pierwszą porcję ciężko wyjąć z naczynia, pozostałe trzymają się bardzo dobrze, ale nasączone owocowym syropem ciastka zyskują mało apetyczny kolor.

Od niedawna używam almond fingers, bo ciasteczka Savoiardi są niedostępne w naszym wiejskim sklepie. Substytut okazał się tak doskonały w smaku, że przestałam poszukiwać odpowiednich ciastek. Zazwyczaj pomijam likier, bo deser trafia też na talerz dziecka. Czekolada i płatki migdałowe nigdy jeszcze nie zdążyły ozdobić mojego tiramisu, bo niecierpliwi domownicy czatują pod lodówką z talerzami, mając nadzieję, że to przyspieszy schładzanie deseru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s