Tarta z porem, kozim serem i rozmarynem

Bardzo lubię tarty. Nie ma większego znaczenia z jakiego ciasta będzie spód, nie mam swojego ulubionego nadzienia… po prostu lubię samą ideę tarty – placek wypełniony pysznościami, które zapieka się w piecu. Proste, efektowne i smaczne.

Pomysł jest jeden, odmian tysiące, nazw wiele. Tarta, quiche, pizza… wszystkie łączy ta sama “konstrukcja”, czyli ciasto plus ułożone na wierzchu nadzienie. Właściwie jest to rodzaj kanapki, tylko rumiano zapieczonej. Pewnie wielcy znawcy arkanów sztuki kulinarnej, by zamarli z trwogi, słysząc jak trywializuję temat, ale ich tu nie ma, a mnie wolno mieć dowolne skojarzenia.

tarta z porem 4Dlaczego lubię tarty i ich kuzynów i kuzynki? Bo są serwowane na ciepło, bo są sycące, bo mi smakują… Nie wiem, po prostu lubię takie jedzenie. Wczoraj zrobiłam mini-tarty z porem, kozim serem i rozmarynem. Przepis pochodzi z książki Best Ever Recipes – Farmer’s Market autorstwa Jacqueline Bellefontaine. Ze stopki edytorskiej wynika, że przepisy z tej książki można znaleźć też w pozycji Farmer’s Market – 100 Great Recipes. Mój wkład do przepisu to rozmaryn, bo wyspiarze nie gustują w ziołach, “a ja owszem, a ja tak”. Podane składniki wystarczą na wypełnienie 4 foremek o średnicy 10 cm lub 3 o średnicy 15 cm. 10-centymetrowe sa idealne na przystawki, większe sprawdzą się, gdy chcemy podać danie na lunch.

TARTA Z POREM, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM

  • 90 g mąki
  • 40 g masła
  • zimna woda
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por, umyty i pokrojony w plasterki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 50 g koziego sera
  • sól
  • pieprz

1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy masło i wyrabiamy palcami tak, by powstały grudki. Dodajemy odrobinę wody i wyrabiamy, aż uzyskamy miękkie ciasto.

2. Ciasto należy rozwałkować. Aby uzyskać idealny rozmiar ciasta, przykładam odwróconą foremkę i nożem wycinam okrąg ok. 1 cm wiekszy niż foremka. Ciastem należy wypełnić foremki. Widelcem nakłuć dno. Wstawić na 20 minut do lodówki.

tarta z porem 1

3. Piekarnik ustawiamy na 200˚C. Każdą foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy suchym grochem lub fasolą (albo, jeśli posiadacie, specjalnymi ceramicznymi obciążnikami) i pieczemy 10 minut.

4. Usuwamy papier i groch, wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut.

5. Gdy nasze tarty się pieką, rozgrzewamy oliwę na patelni i krótko smażymy pora aż stanie się miękki. Dodajemy listki  rozmarynu. Mieszamy i przekładamy do foremek. Na środku każdej tarty umieszczamy łyżeczkę koziego sera.

6. Jajko i mleko należy roztrzepać widelecem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Masę wlewamy do foremek i wstawiamy nasze tarty na 20 – 25 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180˚C.

Serwujemy na ciepło lub na zimno. Same lub z dodatkiem sałaty z pomidorkami koktajlowymi.

6 thoughts on “Tarta z porem, kozim serem i rozmarynem

  1. Chętnie spróbuję tego przepisu, bo od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł zrobienia tarty, ale jak do tej pory widziałem dziesiątki różnych przepisów i nie mogłem się zdecydować. Nadzienie też mi pasuje bo rozmaryn rośnie w ogródku.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s