Łosoś ze szparagami na liściach sałaty

??????????Uwielbiam wędzonego łososia. Smakuje mi o każdej porze dnia i co ważniejsze – o każdej porze roku. Gdy deszcz i gdy słońce. Zimową porą w towarzystwie serów, latem z zieleniną. Dziś będzie w prostej kombinacji z sałatą, mozzarellą i szparagami, bo mamy kolejny piękny dzień, który spędzam na powietrzu, a nie nad garnkami. Do tej potrawy pasują zarówno grzanki, jak kromka świeżego ciemnego pieczywa.

ŁOSOŚ ZE SZPARAGAMI NA LIŚCIACH SAŁATY

  • łosoś wędzony, 2-3 plastry na osobę
  • sałata lub mieszanka sałat
  • mozzarella
  • pomidorki koktajlowe, 3-4 na osobę
  • zielone szparagi, 6-8 sztuk na osobę
  • pieprz czarny lub kolorowy
  • ocet balsamiczny (może być wymieszany pół na pół z oliwą)

??????????Sałatę myjemy, liście rwiemy palcami na mniejsze części i układamy na talerzach. Umyte pomidorki przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Mozzarellę kroimy w plastry i również układamy na sałacie. Nastepnie układamy zrolowane płaty łososia. Sałatę przyprawiamy pieprzem. Szparagi należy umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Zagotować wodę w małym garnku z odrobiną soli, włożyć szparagi tak, by ich główki wystawały ponad powierzchnię wody (można je uprzednio luźno związać, by pewniej “stały” w garnku). Gotować 2-3 minuty. Po ugotowaniu wyjąć z wody, odsączyć i ułożyć na talerzach. Serwować od razu, pamiętając, by ocet balsamiczny podać osobno.

One thought on “Łosoś ze szparagami na liściach sałaty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s